G4Media.ro

Centru-pilot pentru protecția victimelor abuzului și violenței, deschis în București / 100…

Foto: Pixabay.com

Centru-pilot pentru protecția victimelor abuzului și violenței, deschis în București / 100 de copii victime ale abuzului sexual și violenței vor beneficia de serviciile centrului

Primăria Sectorului 6, prin Direcția Generală de Asistență Socială Sector 6, împreună cu Organizația Salvați Copiii România, deschid la nivelul Municipiului București un centru pilot Barnahus, informează Agenția de presă Rador.

Centrul se bazează pe un model integrat de servicii de evaluare psihologică și medicală, audiere și protecție a copiilor victime ale abuzului sexual și victime ale violenței domestice.

Scopul proiectului este de a facilita implementarea coerentă în România a modelului inovator Barnahus de cooperare instituțională și abordare multidisciplinară pentru protejarea drepturilor copiilor victime ale abuzului sexual și violenței în vederea prevenirii retraumatizării copiilor victime ale abuzului sexual și violenței domestice.

Modelul Barnahus oferă un mediu sigur și receptiv la nevoile copiilor, aducând sub același acoperiș toate serviciile relevante.

În urma activităților din proiect: 100 de copii victime ale abuzului sexual și violenței vor beneficia de servicii integrate oferite în cadrul centrului-pilot și 500 de copii vor fi instruiți pentru a-și putea îmbunătăți nivelul de conștientizare privind combaterea tuturor formelor de abuz.

De asemenea, 180 de specialiști din autorități locale și centrale vor fi informați cu privire la protejarea drepturilor copiilor victime ale abuzului sexual și violenței prin evitarea retraumatizării copiilor și a importanței unei abordări multidisciplinare în furnizarea de servicii către copiii abuzați.

Proiectul este derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 și este implementat în perioada martie 2022 – august 2023.

O caracteristică cheie a instituțiilor care funcționează după modelul Barnahus este aceea că sunt incluse și autoritățile naționale, la fel ca serviciile sociale, sistemul de sănătate, cel pentru protecția copilului și cel judiciar.

În primele nouă luni ale anului 2021 au fost înregistrate 11.903 cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copiilor.

Potrivit datelor publicate de Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopţii, în primele nouă luni ale anului 2021 au fost înregistrate 1.019 cazuri de abuz sexual asupra copiilor, 128 de băieți și 891 de fete, dintre care 379 în mediul urban și 640 în mediul rural. În 795 dintre cazuri s-a inițiat urmărirea penală a agresorului, iar 607 cazuri au fost închise.

În total, în primele nouă luni ale anului 2021 au fost înregistrate 11.903 cazuri de abuz, neglijare și exploatare a copiilor, față de 12.898 cazuri înregistrate pe parcursul anului 2020.

Sursa foto: Pixabay.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. La articolul, din 2 aprilie, privind marsul in memoria copiilor ucisi in Ucraina, exprimam opinia ca sunt necesare proteste si pentru soarta copiilor romani (flamanzi, traficati, fara scoala etc)
    „Furios” de-a binelea, numitul Gabriel imi reprosa vehement ca „Responsabilitatea Statului de la A la Z este numai pentru un copil institutionalizat.”
    Sper sa-i zdruncine parerea statisticile inspaimantatoare din finalul articolului de azi (doar pe 9 luni din 2021 !!) privind rezultatele „responsabilitatii” pe care au purtat-o statul, institutii , autoritati de tot felul … pentru protectia copiilor „neinstitutionalizati”
    Astept, cu nespus interes, comentariul lui Gabriel !