G4Media.ro

Centrul de Investigații Media: Cum a reușit fostul ministru PNL Relu Fenechiu…

sursa foto: Captură TVR

Centrul de Investigații Media: Cum a reușit fostul ministru PNL Relu Fenechiu să nu dea înapoi statului nimic din prejudiciul de 2 milioane de euro, în timp ce firma soției oferă consultanță statului de peste 700.000 de euro

După 7 ani de la prima condamnare și după 4 ani de la eliberarea din penitenciar, fostul ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, a plătit doar 900 de euro (4500 de lei) din totalul de aproape 2 milioane de euro (9.747.161 de lei), prejudiciul din două dosare în care a fost condamnat definitiv, ”Transformatorul” și ”Siveco”, notează Centrul pentru Investigații Media (CIM).

În primul dosar, ”Transformatorul”, fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat la 5 ani de detenţie efectivă în ianuarie 2014. A fost găsit vinovat că a vândut transformatoare vechi, la preţ de noi, către Electrica Moldova.

În acest caz, Fenechiu are de returnat peste 1,1 milioane de euro (5.672.081 de lei), reprezentând prejudiciul din dosar. ”Sumele recuperate de executorii judecătorești sunt nesemnificative, acoperind cu preponderență cheltuieli de executare silită”, a declarat Florin Dragomir, asociat coordonator la Sierra Quadrant, lichidatorul judiciar al Electrica Moldova, compania de stat păgubită de fostul ministru și falimentată.

În dosarul ”Siveco”, Fenechiu a primit a doua condamnare de 3 ani şi 10 luni, în ianuarie 2017. În acest caz, Fenechiu a dat înapoi doar 900 de euro din mita de 900.000 de euro pe care a recunoscut că a primit-o. Și a reușit performanța să nu facă nicio zi în plus de pușcărie. A bătut palma cu procurorii DNA Ploiești, însă pedeapsa s-a contopit cu cea de 5 ani primită în dosarul ”Transformatorul”. Închis în ianuarie 2014, Fenechiu a cerut și, în martie 2017, a obținut contopirea celor două pedepse. Patru luni mai târziu, în august 2017, avea să fie eliberat: a făcut doar trei ani și jumătate de închisoare, nu opt ani și zece luni, cât însumează cele două condamnări și cât ar fi avut de executat, spre exemplu, în sistemul american de cumul aritmetic. Și nu a dat mai nimic înapoi!

Cum a reușit acest lucru? Asul din mâneca lui Fenechiu a fost procesul de partaj – atenție! – nu de divorț, cu soția sa, Mariana. Aceasta a intentat proces de partaj în ianuarie 2016 și, nici după 5 ani, nu s-a ajuns la o decizie definitivă.

Potrivit lui Florin Dragomir de la Sierra Quadrant, recuperarea sumei de 1,1 milioane de euro reprezentând prejudiciul din dosarul ”Transformatorul” este blocată de procesul de partaj. Trebuie stabilit mai întâi, prin decizie definitivă, care e averea lui Relu Fenechiu și ce aparține soției sale.

O primă sentință nedefinitivă în procesul de partaj a venit în 21 februarie 2020. Judecătoria Iași a decis că averea familiei Fenechiu este în valoare de 667.810 euro, vila din Iași în care locuiesc soții Fenechiu, în valoare de 438.000 de euro, să îi revină soției, restul – în valoare de peste 229.000 de euro – să îi revină fostului ministru. În plus, Judecătoria Iași a decis ca Mariana Fenechiu să îi plătească lui Relu Fenechiu o sultă de peste 104.000 de euro în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a sentinţei. Acum, se judecă apelul în procesul de partaj la Tribunalul Iași și soții Fenechiu au termen pe 21 aprilie 2021.

În al doilea dosar, ”Siveco”, suma de 900.000 de euro – reprezentând mita primită și recunoscută de Fenechiu – trebuie recuperată de Fisc. Potrivit ANAF, toate bunurile lui Fenechiu sunt indisponibilizate cu ipotecă de rang I în dosarul ”Transformatorul”.

În dosarul ”Siveco”, procuroarele DNA Ploiești, Cerasela Răileanu şi Laura Bucică, i-au pus sechestru lui Fenechiu tot pe bunurile personale, adică pe averea indisponibilizată în dosarul ”Transformatorul” cu ipotecă de rang I. Prin urmare, Fiscul are acum ipotecă de rang II.

Și aceasta în condițiile în care procuroarele au bătut palma cu Fenechiu pentru o condamnare de 3 ani și 10 luni, pe care oricum și-a contopit-o în condamnarea de 5 ani din cazul ”Transformatorul”. Totul în schimbul recunoașterii primirii mitei de 900.000 de euro.

Așa s-a ajuns la situația în care executarea silită din dosarul ”Trasformatorul” – care îi revine lichidatorului judiciar al Electrica Moldova – este blocată de Fenechiu prin procesul de partaj, care, după 5 ani, nu a ajuns încă la o soluție definitivă.

Iar dacă executorul judecătoresc al celor de la Sierra Quadrant este blocat de partaj în dosarul ”Transformatorul”, Fiscul e blocat de executor în dosarul ”Siveco”. Potrivit unor surse din cadrul ANAF, citate de CIM, Fiscul nu are prioritate în faţa executorului. Fiscul, dacă vinde ceva, trebuie să îi dea întâi executorului. Este regula publicităţii. Cine a fost primul, cine a deschis procedura de executare, a emis somaţia şi titlul executoriu, acela ia banii, au declarat surse din cadrul Fiscului pentru CIM.

În plus, spun cei de la ANAF, măsurile asigurătorii dispuse în dosarul ”Siveco” nu garantează nici măcar creanța cu rang prioritar din dosarul ”Transformatorul”, darămite pe ambele.

În tot acest timp, notează CIM, firma soției lui Fenechiu, Mariana, oferă consultanță de peste 700 de mii de euro primăriilor din țară în cadrul unor programe cu finanțări europene nerambursabile demarate de fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, ”copilul politic” al lui Relu Fenechiu. Mariana Fenechiu este o fostă cântăreață de muzică populară cu care fostul ministru PNL s-a căsătorit în 2007, într-un castel din Austria.

Fenechiu, al treilea dosar. Cu 2 condamnări la activ și cu 2 milioane de euro de dat la stat, Fenechiu mai are la DNA un al 3-lea dosar penal în care e acuzat că ar fi primit de mită 4,3 milioane de euro de la o companie IT ”pentru a asigura finanțarea de către Ministerul Educației Naționale a etapei a V-a a Programului „Sistem Educațional Informatizat” (SEI), atribuirea contractului către firma respectivă și derularea acestuia în bune condiții”. Vezi aici.

După 4 ani de la începerea urmăririi penale, dosarul este încă în lucru la DNA.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

foto: Relu Fenechiu ieșind din penitenciar, august 2017/ sursa foto: Captură TVR

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. si au pus-o sefa suprema la Banca Europeana

  2. Nu are dle cum , ăștia de la PNL e corecți……
    HA HA GHINION….

  3. toată clasa politică și justiția din românia 🤮🤢

  4. HA HA HA HA HA HA ! HA HA HA HA HA HA !
    PAI AM AUZIT CA ARE O GRAMADA DE „APROPIATI” PRIN INSTITUTIILE STATULUI. SE ZICE CA SI NOUL AMBASADOR IN SUA.
    SIGUR, NU CAT ARE FELIX…
    CINE SA RECUPEREZE PREJUDICIUL ? statul ? HA HA HA HA HA !

  5. Este ca si cum ar fi plecat la munca in strainatate timp de 3 ani si ramane cu cel putin 2 milioane curate. Cine ar refuza oferta ? Oamenii cinstiti ar refuza si 100 de milioane. Dar sarpele are avocati si nu mai da nici un ban inapoi.
    Poate il facem ministru si intr-un guvern viitor. Ca are „experiente juridica si administrativa”

    • Ziua unui muncitor la sparanghel este de N ori mai grea decât a unui deținut pentru corupție.
      Un culegător de sparanghel trebuie să muncească 4 ani non-stop că să strângă la ciorap 50.000 euro.
      Corupții stau 3,5 ani în pușcărie pentru că au furat 5,5 milioane de euro.
      În pușcărie nu depun zilnic eforturile fizice inumane pe care le depun muncitorii de pe lanurile de sparanghel.

      După ce ies din pușcărie, corupții rămân cu milioane ascunse sau deja investite în mita care lucrează ca să primească contracte apropiații.
      Banii din corupție finanțează concurența neloială care produce mai departe pagube financiare operatorilor economici onești de pe piață.

      A cadorisit-o frumos pe nevasta-să cu acei 700.000 euro. Cântăreața populară care să dea consultanță de 700.000 euro în domeniul electricității/ iluminatul, mai rar așa talent multi-disciplinar :)))))))))))))

      Ce s-o întrebi pe dânsa despre cum este implementat algoritmul lui Grover la nivel cuantic pe formele alotropice ale Carbonului (6E, 6P, 6N) și care e treaba cu excitonii &polaritonii și teleportarile cuantice pe qubits, când nici măcar nu știe care este simbolul fotonului? Măcar de știa de foton …avea o expertiză sub-mediocră, da’ suficientă pentru un iluminat de România.

  6. Ce teapa ne-a tras Relu asta.
    Este protejat poate de fostii coledzi care ii mai dau partenerei ceva contracte ca are expertiza

  7. Nu va mirati, statul protejeaza infractorii din toate institutiile statului nu doar pe laba trista Fenechiu mafiot sadea, cand esti tara bananiera de ev mediu din lumea a 4 a si multi analfabeti redusi mintal care voteaza hoti si derbedei asa se întampla

  8. Asa s-a ajuns, infractorii le rad in nas fraierilor si prostilor ce i-au votat in timp ce s-au pricopsit din furaciuni cu milioane de euro in conturi, votati-i in continuare idiotilor

  9. Eh, si daca chiar vreti sa va distrati, incercati sa aflati cum un om acuzat ca a primit mita pest 6 milioane euro (partea de care se stie), are o avere de doar aproximativ 600.000 euro, impreuna cu sotia.

  10. Pensii speciale.

  11. De presupus că o parte din furaciune este parcata in Insulele Canare iar alta e data cu împrumut la prieteni…

  12. 1. Confiscarea extinsă a averii. 2. Cumulul aritmetic al pedepsei, ca în America, nu 5 ani pentru 6 infracțiuni, fiecare a 3-4 ani. 3. Eliberarea doar după recuperarea, în primul an, al întregului prejudiciu. Ce-i așa de greu ?

  13. Legi făcute de hoți , pentru hoți. Nimic mai mult.