Centrul de Investigaţii Media: Procurorii DNA Constanța au bătut palma cu o inculpată acuzată de evaziune fiscală de 8 milioane de euro fără să recupereze niciun ban
Procurorii DNA Constanța au bătut palma cu o afaceristă inculpată pentru constituire de grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu de aproape 8 milioane de euro, arată Centrul pentru Investigaţii Media.
Doina Eugenia Mănăilescu, de 57 de ani, din Constanța, a recunoscut tot, a colaborat cu anchetatorii și a acceptat o pedeapsă de 7 ani și jumătate de închisoare. Însă nu a dat niciun ban înapoi. Procurorii au acceptat ca partea civilă a cazului să fie disjunsă, urmând ca ANAF să se judece cu Doina Mănăilescu în continuare pentru eventuala recuperare a prejudiciului de aproape 8 milioane de euro.
Ulterior, pe 12 februarie 2021, Tribunalul Constanța a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procurori și Doina Mănăilescu și a validat înțelegerea. Inculpata a primit aşadar 7 ani și jumătate de detenție cu executare, urmând ca cele 8 milioane de euro să facă obiectul unui alt proces, civil de această dată, dintre ANAF și inculpată pentru eventuala recuperare a prejudiciului.
Femeia se află deja în penitenciarul Târgșor, fiind condamnată în 2018 la 7 ani de detenție cu executare în alt dosar penal, tot pentru evaziune fiscală, transmiterea fictivă a părților sociale ori a acțiunilor deținute într-o societate comercială, în scopul săvârșirii unei infracțiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia și spălare de bani.
În plus, judecătorii au obligat-o în acest prim dosar la restituirea prejudiciului de peste 1,1 milioane de euro.
Aflată în penitenciarul Târgşor, cu deja două condamnări la activ, prima de 7 ani de detenție, a doua de 7 ani și jumătate, Doina Mănăilescu a cerut contopirea pedepselor.
Pe 1 iulie 2021, Tribunalul Prahova i-a admis cererea şi i-a aplicat un spor de jumătate de an. Astfel, din două pedepse, una de 7 ani, alta de 7 ani şi jumătate, Doina Mănăilescu va executa o pedeapsă rezultantă de 8 ani. Din această pedeapsă ea executat deja peste 4 ani şi 7 luni, cu tot cu arestul preventiv din februarie 2015.
Centrul de Investigaţii Media a întrebat ANAF – Direcţia Executări Silite Cazuri Speciale dacă a recuperat vreun leu din prejudiciul din primul dosar, cel de peste 1,1 milioane de euro. ANAF a comunicat CIM că nu a recuperat niciun leu.
Aşadar, procurorii DNA Constanţa au bătut palma cu o inculpată condamnată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani pentru o pedeapsă de 7 ani şi jumătate, care a fost contopită în prima pedeapsă de 7 ani de detenţie, la care s-a adugat un spor de 6 luni. Prin urmare, 8 ani de închisoare în total din care afacerista a executat deja aproape 5 ani, urmând să ceară eliberarea din penitenciar pe bună purtare la executarea fracţiei de 2/3 din pedeapsă.
Şi nu a dat niciun ban înapoi. Nici din primul dosar, nici din cel de al doilea. În primul dosar, are un prejudiciu de peste 1,1 milioane de euro din care nu a dat nimic, iar în al doilea are un prejudiciu de aproape 8 milioane de euro, în care continuă să se judece cu ANAF în civil.
Nu e prima dată când procurorii DNA bat palma cu un inculpat fără să recupereze banii
În ianuarie 2017, procurorii DNA Ploieşti s-au înţeles cu fostul ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, aflat deja în penitenciar ca urmare a condamnării la 5 ani de închisoare în dosarul Transformatorul. În noul dosar, Siveco, Fenechiu a recunoscut că a primit mită 900.000 de euro şi a acceptat a doua condamnare, de 3 ani şi 10 luni.
A cerut şi el contopirea pedepselor şi, în vara lui 2017, a fost eliberat din penitenciar după doar trei ani și jumătate de închisoare. Spre comparaţie, dacă ar fi existat şi în România modelul penal american, Fenechiu ar fi trebuit să execute opt ani și zece luni, prin cumul aritmetic.
Și nu a dat mai nimic înapoi la stat. În cele două dosare, Fenechiu a fost obligat la restituirea a aproape 2 milioane de euro; 1,1 milioane de euro prejudiciu în dosarul Transformatorul şi 900.000 de euro mita primită şi recunoscută în afacerea Siveco.
Centrul pentru Investigații Media (CIM) a arătat aici că, în martie 2021, Relu Fenechiu a achitat doar 900 de euro (4500 de lei) din totalul de aproape 2 milioane de euro (9.747.161 de lei), prejudiciul din cele două dosare în care a fost condamnat definitiv, Transformatorul și Siveco. Aceasta după 7 ani de la prima condamnare și după 4 ani de la eliberarea din penitenciar.
Sursa foto: Pexels/Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii