G4Media.ro

Centrul de Investigaţii Media: Procurorii DNA Constanța au bătut palma cu o…

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Centrul de Investigaţii Media: Procurorii DNA Constanța au bătut palma cu o inculpată acuzată de evaziune fiscală de 8 milioane de euro fără să recupereze niciun ban

Procurorii DNA Constanța au bătut palma cu o afaceristă inculpată pentru constituire de grup infracțional organizat, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, cu un prejudiciu de aproape 8 milioane de euro, arată Centrul pentru Investigaţii Media.

Doina Eugenia Mănăilescu, de 57 de ani, din Constanța, a recunoscut tot, a colaborat cu anchetatorii și a acceptat o pedeapsă de 7 ani și jumătate de închisoare. Însă nu a dat niciun ban înapoi. Procurorii au acceptat ca partea civilă a cazului să fie disjunsă, urmând ca ANAF să se judece cu Doina Mănăilescu în continuare pentru eventuala recuperare a prejudiciului de aproape 8 milioane de euro.

Ulterior, pe 12 februarie 2021, Tribunalul Constanța a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între procurori și Doina Mănăilescu și a validat înțelegerea. Inculpata a primit aşadar 7 ani și jumătate de detenție cu executare, urmând ca cele 8 milioane de euro să facă obiectul unui alt proces, civil de această dată, dintre ANAF și inculpată pentru eventuala recuperare a prejudiciului.

Femeia se află deja în penitenciarul Târgșor, fiind condamnată în 2018 la 7 ani de detenție cu executare în alt dosar penal, tot pentru evaziune fiscală, transmiterea fictivă a părților sociale ori a acțiunilor deținute într-o societate comercială, în scopul săvârșirii unei infracțiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia și  spălare de bani.

În plus, judecătorii au obligat-o în acest prim dosar la restituirea prejudiciului de peste 1,1 milioane de euro.

Aflată în penitenciarul Târgşor, cu deja două condamnări la activ, prima de 7 ani de detenție, a doua de 7 ani și jumătate, Doina Mănăilescu a cerut contopirea pedepselor.

Pe 1 iulie 2021, Tribunalul Prahova i-a admis cererea şi i-a aplicat un spor de jumătate de an. Astfel, din două pedepse, una de 7 ani, alta de 7 ani şi jumătate, Doina Mănăilescu va executa o pedeapsă rezultantă de 8 ani. Din această pedeapsă ea executat deja peste 4 ani şi 7 luni, cu tot cu arestul preventiv din februarie 2015.

Centrul de Investigaţii Media a întrebat ANAF – Direcţia Executări Silite Cazuri Speciale dacă a recuperat vreun leu din prejudiciul din primul dosar, cel de peste 1,1 milioane de euro. ANAF a comunicat CIM că nu a recuperat niciun leu.

Aşadar, procurorii DNA Constanţa au bătut palma cu o inculpată condamnată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani pentru o pedeapsă de 7 ani şi jumătate, care a fost contopită în prima pedeapsă de 7 ani de detenţie, la care s-a adugat un spor de 6 luni. Prin urmare, 8 ani de închisoare în total din care afacerista a executat deja aproape 5 ani, urmând să ceară eliberarea din penitenciar pe bună purtare la executarea fracţiei de 2/3 din pedeapsă.

Şi nu a dat niciun ban înapoi. Nici din primul dosar, nici din cel de al doilea. În primul dosar, are un prejudiciu de peste 1,1 milioane de euro din care nu a dat nimic, iar în al doilea are un prejudiciu de aproape 8 milioane de euro, în care continuă să se judece cu ANAF în civil.

Nu e prima dată când procurorii DNA bat palma cu un inculpat fără să recupereze banii

În ianuarie 2017, procurorii DNA Ploieşti s-au înţeles cu fostul ministru PNL al Transporturilor, Relu Fenechiu, aflat deja în penitenciar ca urmare a condamnării la 5 ani de închisoare în dosarul Transformatorul. În noul dosar, Siveco, Fenechiu a recunoscut că a primit mită 900.000 de euro şi a acceptat a doua condamnare, de 3 ani şi 10 luni.

A cerut şi el contopirea pedepselor şi, în vara lui 2017, a fost eliberat din penitenciar după doar trei ani și jumătate de închisoare. Spre comparaţie, dacă ar fi existat şi în România modelul penal american, Fenechiu ar fi trebuit să execute opt ani și zece luni, prin cumul aritmetic.

Și nu a dat mai nimic înapoi la stat. În cele două dosare, Fenechiu a fost obligat la restituirea a aproape 2 milioane de euro; 1,1 milioane de euro prejudiciu în dosarul Transformatorul şi 900.000 de euro mita primită şi recunoscută în afacerea Siveco.

Centrul pentru Investigații Media (CIM) a arătat aici că, în martie 2021, Relu Fenechiu a achitat doar 900 de euro (4500 de lei) din totalul de aproape 2 milioane de euro (9.747.161 de lei), prejudiciul din cele două dosare în care a fost condamnat definitiv, Transformatorul și Siveco. Aceasta după 7 ani de la prima condamnare și după 4 ani de la eliberarea din penitenciar.

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

  1. Asa e obiceiul pe aici…. se bate palma!
    USR a bătut și el palma cu Coaliția după ce și-au văzut visul cu ochii – premier Cîțu și apoi pe Programul lui de Guvernare și uite ce-a ieșit, se dau toți cu capul de pereți!

    • Ei nu se dau, ei o duc bine, NOI NE DĂM CU CAPUL DE PEREȚI CĂ I-AM VOTAT.

    • nu si-au vazut deloc visul cu ochii. dar au facut niste compromisuri rezonabile la vremea aia. cand o sa stii ceva din politica o sa pricepi ca fara niciun compromis nu realizezi chiar nimic, si dupa aia apar astia ca tine care tipa ca de ce nu se rezolva nimic.
      ca acum par cam proaste asa e, dar e usor sa te uiti in urma si sa zici ca ai fi decis altfel.

    • @andrei, fraiere, aia cu „văzut visul cu ochii” a fost o metaforă, o figură de stil, dar, dacă pe tine nu te duce capul mai mult, nu înseamnă că imediat este obligatoriu să sari de cur în sus și să jignești! E suficient să stai în banca ta și cel mult să îmi ceri argumente! Îmi pare rău, te credeam mai citit și mai răsărit!
      În final, îți dau voie să mă pupi în cur înainte de a te duce în pzda mă-tii!

  2. ce treaba are dna cu recuperatul banilor?! Citeste cineva articolele astea scrise cu picioarele?!

    • @Jean valjean
      Mananca sanatos, nu-ti omora neuronul stingher!

    • Daca banii inca sunt in cont, in depozite, pe numele ei – nu ar fi politicos sa-i dea, daca nu e cu suparare, atunci cand recunoaste?

    • dar tu citesti articolul???? ca sigur nu. nu zice nicaieri ca DNA trebuie sa recupereze banii. zice ca DNA A FACUT O INTELEGERE cu inculpata in privinta asta, dar indiferent ca faceau sau nu oricum de recuperare nu se ocupau ei, nu stiu de unde intelegi tu ca se ocupa DNA. dar tu, ca un maret valjean, mereu esti complet pe langa.
      articolul spune altceva si spune bine.

    • @Dragos
      Ai impresia ca e atata de tampita incat sa mai aiba ceva in cont pe numele ei?
      Tocmai de aceeia trebuia ca procurorii sa investigheze, in cadrul procesului penal, sa ia urma banilor, sa afle in ce s-au transformat.
      In procesul civil este muuult mai greu.
      1 an de puscarie pentru fiecare milion de euro furat….. asta e o afacere a dracului de profitabila.

  3. Asa se fac banii in romanika, cu voie de la magistrati.
    Vreau si eu!

    • Dragnea și SIIJ sunt de vină:)))))

    • ai zis un mare adevar, SIIJ Si dragnea CHIAR SUNT DE VINA! te las sa studiezi de ce.

  4. E o legislaţie convenabilă şmecherilor şi nu se va schimba curând, pentru că nu mai iese nimeni la proteste de teama folosirii jandarmilor şi tunurilor cu apă.

  5. da de unde stiti voi ca ei, procurorii DNA, nu au recuperat chiar nimica din pagubele alea de buliarde? pa persoana fizica – da suficient sa mai apara o duzina de vilisoare, gipane, sa fie veselie mare la mamaia…

  6. Legile sunt făcute de politicieni. Ei sunt vinovați. Ei acoperă hoțiile. Ăștia care fură sunt slugile lor. Le rămâne și lor după pușcărie destul în cât să nu mai muncească tot neamul lor, toată viața. Nu DNA este principalul vinovat. Ei pot cere modificarea legislației. Intervine CCR și Hoții fură milioane…

  7. E pierduta tara asta de vreo 5 ani , fara solutie de revenire.
    Institutiile sunt in moarte clinica.

  8. CAND TE PRIND CU PRIMA EVAZIUNE NU SE PUNE !
    LA URMATOARELE NU TE MAI PRIND!

  9. Procurorii și judecătoriik care nu recuperează prejudiciul trebuie dați afară din Justiție și lăsați fără nici o pensie, nici măcar cea contributivă. S-o ia de la zero. Că nu le plătim din banii noștri pensii nesimțite aberant de mari ca să ia partea infractorilor. Auzi Iohannis ?

    • Nu pot fi dați afară de ei însăși. Ar rămâne țara fără justiție, și cine ar mai prinde găinarii?

  10. Iar infractorii să nu fie eliberați condiționat până nu achită prejudiciul chiar dacă stau mai mult la închisoare. Altfel prejudiciul să fie recuperat de la procurori și judecători.

    • nu ai cum sa recuperezi prejudiciul de la aia care nu l-au luat, e absurd. poti sa ii penalizezi la salariul lor, dar nu sa le ceri ceva furat de cu totul altcineva.

    • De complicitate ai auzit?

  11. cine te crezi, sa pui presiune pe oamenii legii?