Centrul FILIA cere demiterea purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății, după declarațiile controversate despre avort
Jurnaliștii Pressone.ro au documentat cazul unei femei de 45 de ani din Băicoi, însărcinată în 12 săptămâni, care a mers la un cabinet privat din Ploiești pentru avort. În timpul procedurii, femeia a murit.
Declarații inacceptabile ale purtătoarei de cuvânt a Ministerului Sănătății în urma decesului unei femei. Mai multe ONG-uri cer demiterea acesteia.
Centrul FILIA, alături de alte 11 ONG-uri, au trimis marți către Ministrul Sănătății Nelu Tătaru o scrisoare deschisă prin care cer demiterea purtătoarei de cuvânt a Ministerului, Oana Grigore. Aceasta a făcut o serie de declarații care subminează importanța dreptului femeilor din România de a face alegeri asupra propriului corp și sugerează o vină implicită a femeii decedate. În plus, declină responsabilitatea profesională a medicului în cazul unui act medical la cerere:
„Noi nu încurajăm aceste întreruperi de sarcină. Nu se consideră responsabilitatea ministerului un act care este o voință personală. (…) Obligația medicului nu există în cazurile de avort la cerere. Obligația medicului este de a salva viața fătului sau a mamei în momentul în care o sarcină nu poate fi dusă la capăt. Iar Ministerul, v-am mai spus, vă mai repet încă odată, că poate așa înțelegeți ceea ce vorbesc eu, limba română, Ministerul încurajează natalitatea. (…) În 2020, dacă îți dorești să nu ai un copil, există contracepție.”
Aceste declarații au fost făcute în urma decesului unei paciente din județul Prahova. Femeia în vârstă de 45 de ani a făcut o întrerupere de sarcină într-un cabinet neconform standardelor medicale, cum o spune de altfel și doamna Oana Grigore – Am înțeles că locul nu era nici adecvat și curat pentru un cabinet ginecologic. Medicul Burciu, care a efectuat avortul, este condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare pentru că le cerea pacientelor sale mită în schimbul întreruperilor de sarcină la cerere. Acest lucru se întâmpla pe fondul faptului că în județul Prahova spitalele de stat nu efectuează deloc sau aproape deloc întreruperi de sarcină la cerere.
Conform cercetării Centrului FILIA din mai 2020, într-un singur spital din județul Prahova se efectuau întreruperi de sarcină la cerere, Spitalul Orășenesc Vălenii de Munte. Puteți vedea întreaga distribuție aici:
https://maphub.net/FILIA/accesul-la-intreruperile-de-sarcina-la-cerere-in-romania-in-timpul-pandemiei
ONG-urile semnatare trag un semnal de alarmă asupra creșterii numărului de spitale de stat în care nu se efectuează întreruperi de sarcină la cerere, cu toate că dreptul de a alege a fost recâștigat în democrație, după ce Decretul 770/1966 care a interzis întreruperile de sarcină a ucis peste 10 000 de femei.
Reamintim că din 2011 în România nu mai există strategii coerente privind sănătatea reproductivă și nici programe prin care să se ofere metode de contracepție gratuite. De asemenea, educație sexuală în școli este inexistentă sau insuficientă. Aceste probleme semnalate constant de societatea civilă duc la creșterea numărului sarcinilor nedorite și implicit a avorturilor, România fiind în continuare pe primul loc în UE în ceea ce privește ponderea de mame minore.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii