G4Media.ro

Centrul FILIA și ANOSR cer mai multe măsuri pentru combaterea hărțuirii sexuale…

Sursa foto: Pixabay

Centrul FILIA și ANOSR cer mai multe măsuri pentru combaterea hărțuirii sexuale în mediul universitar

Organizația feministă Centrul Filia și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) cer implementarea unor măsuri clare de combatere a hărțuirii sexuale și a discriminării de gen în universități. Cele două organizații au emis un comunicat de presă comun adresat mediului academic din România.

„De zeci de ani, am fost martorii unor cazuri alarmante de hărțuire sexuală și discriminare de gen în mediul academic. Aceste forme de violență nu numai că au afectat serios viața și profesia victimelor, dar au subminat și încrederea în sistemul de învățământ superior din România.” este specificat în textul comunicatului.

Cele două organizații au realizat o analiză asupra modului în care este definit conceptul de „discriminare” în codurile de etică și au ajuns la concluzia că niciun cod de etică nu oferă o definiție pentru conceptul de „discriminare de gen”, deși el este prezent în 80 din cele 85 de coduri analizate.

Organizațiile spun că 38 de coduri de etică menționează hărțuirea sexuală, însă doar 12 oferă și o definiție pentru aceasta. Dintre toate codurile de etică analizate doar unul menționează „pașii” necesari de urmat pentru a realiza o sesizare în cazul unei fapte de hărțuire sexuală.

„Universitățile eșuează să reglementeze în codurile de etică hărțuirea sexuală în mediul online întrucât doar 2% o menționează. Un singur cod de etică din cele 85 analizate menționează pașii necesari pentru o sesizare în cazul unei fapte de hărțuire sexuală și nu există niciun exemplu de sesizare pentru cazurile de hărțuire sexuală. Considerăm că este necesar să se acorde o atenție deosebită acestor probleme și să se ia măsuri concrete pentru prevenirea și combaterea lor.” mai menționează comunicatul.

ANOSR și Centrul Filia cer astfel „adoptarea cu celeritate a unui cod-cadru de etică și deontologie universitară, care să conțină definiții clare și mecanisme eficiente de combatere a hărțuirii sexuale și discriminării de gen în instituțiile de învățământ superior din România.”

O altă cerință menționează existența unor proceduri clare de combatere a fenomenelor de hărțuire sexuală și discriminare de gen, precum și sancțiuni clare pentru persoanele care săvârșesc astfel de fapte și sprijin adecvat pentru victime.

Implementarea de programe de formare a cadrelor didactice, studenților și angajaților din mediul universitar este un alt aspect solicitat de cele două organizații. Aceste programe au ca scop înțelegerea, prevenirea și combaterea fenomenelor de hărțuire sexuală și discriminare de gen.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează