G4Media.ro

Centrul istoric al oraşului Liov, inclus în patrimoniul UNESCO, în pericol din…

Sursa: thegirltravels.com

Centrul istoric al oraşului Liov, inclus în patrimoniul UNESCO, în pericol din cauza războiului / Localnic: Sunt locuri istorice construite de pe timpul Austriei. Avem foarte mulţi turişti şi ne bucurăm să îi vedem în oraş la noi. Noi vrem pace şi linişte

Unul dintre cele mai importante obiective culturale ale Ucrainei, dar şi al lumii, Centrul istoric al oraşului Liov, inclus în patrimoniul mondial UNESCO, se află în pericol pe fondul războiului declanşat de forţele armate ale Federaţiei Ruse.

Un atac cu bombe sau cu rachete asupra centrului celui mai important oraş din vestul Ucrainei ar putea genera pagube inestimabile, relatează trimisul special al Agerpres, Cristian Lupaşcu.

O organizaţie neguvernamentală din Liov, care protejează clădirile de patrimoniu, a luat decizia de a acoperi cu materiale speciale toate vitraliile bisericilor, dar şi statuile aflate în exteriorul lăcaşurilor de cult, astfel încât, în cazul unui atac, acestea să nu fie distruse, în special de suflul unor explozii.

„La sfârşitul lunii februarie, când a început faza activă a agresiunii militare ruseşti, ne-am dat seama că armata rusă bombardează nu doar unităţi militare, ci şi alte obiective sociale şi administrative şi a trecut la tactica distrugerii oraşelor Cernihiv, Kiev, Mariupol şi am înţeles că trebuie să pregătim oraşul Liov, să protejăm monumentele arhitecturale din oraşul Liov de agresiunea rusească.

Pe data de 26 februarie, ne-am întâlnit prima dată, iar pe 27 februarie am început să organizăm lucrurile de protejare a obiectivelor istorice din Liov, care ar putea fi distruse. În primul rând, vitraliile au fost acoperite cu placaje speciale. După ce am acoperit vitraliile, iar pe unele dintre ele chiar le-am demontat, am început să avem grijă de sculpturile din exterior, din faţa catedralelor, din faţa bisericilor.

Am acoperit statuile cu pelicule speciale, cu saltele speciale. Mai târziu, când ne-am dat seama că mai avem timp şi posibilitate, am început protecţia Capelei Boim. Lucrăm activ în vederea protejării bisericilor din lemn, care sunt şi ele în patrimoniul UNESCO”, a declarat Andrii Saliuk, preşedintele acestei organizaţii neguvernamentale.

În Centrul istoric al Liov-ului se află numeroase clădiri medievale, precum şi din perioada habsburgică.

De altfel, aproximativ 55% dintre monumentele de patrimoniu ale Ucrainei sunt concentrate în Liov. Printre aceste construcţii de patrimoniu se află şi Biserica Valahă, ctitorită în 1559 de domnitorul Alexandru Lăpuşneanu.

„În Liov avem peste 2.500 de clădiri monumente istorice de valoare locală şi 300 de valoare naţională. Tot Centrul istoric al oraşului Liov, ce cuprinde 16 hectare, face parte din patrimoniul UNESCO şi toate clădirile de pe această suprafaţă sunt clădiri de patrimoniu”, a precizat Andrii Saliuk.

El a subliniat că măsurile de protecţie a monumentelor istorice au fost luate şi cu sprijinul fondurilor şi specialiştilor în domeniu din ţări precum Germania, Ungaria, Polonia sau Croaţia. Cea mai mare expertiză a fost furnizată de Croaţia, care s-a confruntat cu situaţii similare pe timpul războiului din fosta Iugoslavie.

Evghenia trăieşte de 50 de ani în Liov. Ea spune că oraşul are o valoare istorică, iar în ultima perioadă s-a dezvoltat şi pe fondul numărului mare de turişti. Îşi doreşte ca acest război să treacă şi totul să revină la normal în întreaga Ucraină.

„Pentru noi, acest oraş are mare valoare. Sunt locuri istorice construite de pe timpul Austriei. Avem foarte mulţi turişti şi ne bucurăm să îi vedem în oraş la noi. Noi vrem pace şi linişte şi nimeni să nu se ia de capul nostru, să fim un stat independent ca toate ţările europene”, afirmă Evghenia.

Regiunea Liov a fost atacată cu rachete ruseşti de mai multe ori de la începutul războiului. Ultimul atac a avut loc vineri dimineaţă, el soldându-se cu moartea a 30 de persoane.

În această regiune locuiesc peste 2,5 milioane de persoane. Capitala regiunii, oraşul Liov, are o populaţie de peste 720.000 de locuitori.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...