G4Media.ro

Centrul „Palatele Brâncovenești” va administra toate monumentele Capitalei și va asigura relația…

Sursa foto: Dinu Marian Geani

Centrul „Palatele Brâncovenești” va administra toate monumentele Capitalei și va asigura relația cu cultele religioase / Cine conduce centrul: un fost șef la Piețe Sector 4, asociat într-o firmă de comerț cu ridicata de fructe și legume și președintele CA al unei societăți a Primăriei Sector 5

Bugetul Centrului de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” va creşte cu 24 de milioane de lei, având în vedere că va prelua activitatea Direcţiei de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public, potrivit unui proiect de rectificare bugetară adoptat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de marţi.

Actul normativ adoptat aminteşte de hotărârea CGMB nr. 223/31 iulie privind transferul activităţii Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public la Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” şi aprobarea organigramei, a numărului total de posturi, statului de funcţii şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare al Centrului „Palatele Brâncoveneşti”. Pe ordinea de zi a ședinței de marți s-a aflat și un proiect cu modificări a hotărârii prin care s-a decis transferul de atribuții și în care se precizează noile atribuții ale centrului:

„Obiectul de activitate al Centrului de Cultura ,, Palatele Brancovenești de la Portile Bucureștiului” constă în administrarea monumentelor de for public proprietatea Municipiului Bucuresti, în desfășurarea de activitati în domeniul cultural, de informare și de educatie permanenta, turistic și de agrement, cu rol în asigurarea coeziunii sociale și a accesului la informatie, precum si în asigurarea cadrului institutional de relationare directa cu toate cultele si asociatiile religioase.”

De asemenea, centrul „asigura cadrul institutional de relationare directa cu cultele si asociatiile religioase”; „sprijina, inclusiv financiar, lucrarile de conservare, restaurare si punere în valoare a bunurilor mobile de patrimoniu si a bunurilor imobile apartinand lacasurilor de cult ale cultelor recunoscute în Romania, aflate în unitatea administrativ-teritoriala a Municipiului Bucuresti pe baza programelor de finantare aprobate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, conform legii”.

Potrivit site -ului instituției, Direcția Generală de Arhitectură Peisagistică și Monumente de For Public – Monument For administra patrimoniul monumental al Bucureștiului. Practic, instituția se ocupa de toate monumentele Capitalei, de la conservare, până la punerea lor în valoare, începând cu Arcul de Triumf. Printre atribuțiile direcției se regăseau inclusiv înființarea și administrarea de puncte de informare turistică și elaborarea de programe locale de dezvoltare a turismului. De asemenea, direcția trebuia să elaborare strategii de dezvoltare peisagistică și să avizeze proiectele de parcuri.

Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” este o instituţie publică de cultură de interes local aflată sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti și care administrează complexul istoric de la Mogoșoaia.

Cine este Marian Geani Dinu, directorul general al Centrului de Cultură “Palatele Brâncoveneşti”, care preia administrarea monumentelor Capitalei

În februarie 2021, Marian Geani Dinu a fost numit director general interimar la Palatele Brâncovenești, prin detașare, de către primarul Nicușor Dan. Marian Geani Dinu este și în prezent în funcție. De altfel, el semnează nota de fundamentare privind organigrama centrului, aflată pe ordinea de zi a ședinței de marți a CGMB.

Înainte de a fi manager la Centrul „Palatele Brâncovenești”, Marian Geani Dinu a fost consilier local PNL și lider al PNL Sector 4, a fost șef la Direcția Piețe de la Sectorul 4, iar în prezent este secretar general la filiala PNL Sector 5.

Potrivit celor mai recente declarații de avere și de interese, din iunie 2024, Geani Dinu ocupă și funcția de președinte al Consiliului de Administrației al Amenajare edilitară S5 SRL, societatea înființată de Consiliul Local Sector 5, poziție pentru care în ultimul an fiscal a încasat 86.924 lei. Dinu este și asociat la firma SC KREPSIS FRESH SRL – societate cu sediul social în Sectorul 4, care are ca obiect de activitate comerțul cu ridicata de fructe și legume, precum și angajat la SC KREPSIS AVANTAJ SRL, de unde a încasat un salariu anual de 7.545 lei. Și soția sa este angajată la aceeași firmă. Salariul de la Palatele Brâncovenești a fost de 132.640 lei.

Soția sa, care este producător agricol, cu un venit de 349.509 lei într-un an, este titularul tuturor imobilelor declarate de Geani Dinu: două terenuri agricole la Pasărea (Călărași), de 4.400 și 1.800 mp, și unul la Crevedia Mare (Giurgiu) de 3,5 ha, precum și un teren intravilan în București de 390 mp, o casă de 263 mp în București și un apartament tot în Capitală de 157 mp. Locuințele și o parte dintre terenuri au fost obținute prin donație.

Geani Dinu are în conturi curente circa 840.000 de lei și aproape 7.000 de euro, precum și circa 170.000 de lei la NN Asigurări de viață. El mai deține un autoturism Mercedes Benz, iar în ianuarie 2024 a vândut către Krepsis Fresh autovehicule în valoare de 88.000 ei.

În anul 2011, Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, existenţa unei diferenţe semnificative în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 359.811,26 Lei (aprox. 86.761,45 Euro), între averea dobândită şi veniturile realizate în perioada exercitării funcţiei de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 4 București, de către Marian Geani Dinu. ANI a sesizat Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă Curtea Apel București. Curtea de Apel București a constatat, prin sentință civilă, în 2016, că Dinu Geani Marian și soția sa au efectuat cheltuieli nejustificate în suma de 36.609 EURO. În 2017, ANI a solicitat ANAF punerea în executare a Sentintei Civile și confiscarea sumei.

În august 2021, G4Media a publicat în exclusivitate înregistrarea audio a dialogului halucinant pe care Geani Dinu l-a avut cu o muzeografă, în care îi cere pentru început să îl facă să înțeleagă cu ce se ocupă un curator.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...