CEO-ul Pfizer a refuzat din nou audierea despre vaccinurile anti-COVID în Parlamentul European / Europarlamentar: Transparența este esențială pentru a garanta încrederea cetățenilor în instituțiile europene
CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a refuzat pentru a doua oară invitația de a se prezenta în fața Parlamentului European pentru o audiere privind negocierile purtate cu Comisia Europeană referitoare la furnizarea de vaccinuri anti-Covid, a clarificat pe Twitter Kathleen Van Brempt (S&D), europarlamentar și președinte al comisiei speciale pentru pandemia de COVID-19, scrie La Stampa, citată de Rador.
„Eșecul Comisiei UE și al Pfizer de a aborda această lipsă de transparență arată dezinteresul față de rolul Parlamentului European și aruncă o umbră inutilă asupra succesului strategiei europene privind vaccinurile”, subliniază europarlamentarul, reiterând că „transparența este esențială pentru a garanta încrederea cetățenilor în instituțiile europene și este fundamentală pentru consolidarea rezilienței Uniunii Europene”. „Comisia noastră va continua să adopte măsurile necesare pentru a asigura transparența deplină față de public”, continuă Kathleen Van Brempt.
La rândul său, CEO-ul Pfizer, Bourla, în motivarea refuzului său, a explicat că „nu avem alte informații de împărtășit cu privire la audierea din octombrie, de aceea refuz cu respect invitația”, adăugând că „în urmă cu câteva săptămâni, președintele nostru pentru piețele internaționale, Janine Small, a depus deja mărturie în fața Comisiei dumneavoastră”.
Cu acea ocazie, în realitate, a avut loc o primă audiere cu leadershipul producătorilor de vaccinuri precum Curevac, Novavax și GSK în fața comisiei speciale privind COVID-19, prezidată de Kathleen Van Brempt, dar singurul care nu s-a prezentat a fost tocmai CEO-ul Pfizer, care a trimis un manager în locul său. Van Brempt spune că este o chestiune de transparență, deoarece se suspectează că mai multe contracte au fost stipulate de șeful Pfizer direct cu președintele Ursula von der Leyen prin SMS.
Context
Parchetul European (EPPO) a confmat, pe data de 14 octombrie, că are o anchetă în curs de desfășurare privind achiziționarea de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat al instituției. Această confirmare excepțională vine ca urmare a interesului public extrem de ridicat.
Potrivit unor surse, ancheta vizează mai multe plângeri făcute în legătură cu achiziția de vaccinuri. Investigația Parchetului European ar viza atât modul în care Comisia Europeană ar fi realizat achiziția centralizată de vaccinuri, cât și achizițiile făcute ulterior de diverse țări de la Comisie.
„Mega-acordul” încheiat de Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen, care reglementează livrarea vaccinurilor Pfizer în țările Uniunii Europene, până în 2023, a fost subiect de controverse în presa internațională.
Publicația Politico a scris în septembrie anul acesta că Curtea de Conturi Europeană acuză Comisia că a refuzat să facă publice detalii privind modul în care a fost negociat cel mai mare contract de vaccinuri din UE.
Politico mai notează că și ancheta Ombudsmanului European în această chestiune s-a lovit de un zid de tăcere. La momentul respectiv, Comisia a susținut că nu mai deținea mesajele text în dosar.
Și în România a fost contestată achiziția de vaccinuri. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat în luna aprilie, că cineva trebuie să explice cum s-au cumpărat în timpul pandemiei de coronavirus 100 de milioane de vaccinuri de peste 700 de milioane de euro, pentru 15 milioane de oameni:
”Poate și în fața procurorilor” ar trebui să fie date explicațiile, a declarat șeful PSD.
Președintele Camerei Deputaților a transmis că nu înțelege de ce România a mai cumpărat 40 de milioane de doze de vaccin, deși avea în stocuri 65 de milioane de doze de ser anti-COVID-19.
Sursa: La Stampa/ Rador/ Traducerea: Oana Avram
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii