G4Media.ro

Cer mai sigur: A patra baterie de apărare antiaeriană Patriot a României…

Sursa foto: Wikimedia Commons

Cer mai sigur: A patra baterie de apărare antiaeriană Patriot a României a devenit operațională

A patra baterie de rachete Patriot a României a devenit operațională, asigurând o protecție mai mare pentru cerul țării, cât și pentru flancul sud-estic al NATO.

România a anunțat că a patra baterie de rachete Patriot a devenit operațională, conferind un avans major securității naționale și îmbunătățind apărarea flancului sud-estic al NATO, transmite Euronews, citată de Rador.

Sute de soldați români au fost instruiți în SUA să folosească sistemul, iar armata română a înființat o unitate specială.

„Una dintre trăsăturile speciale ale sistemului e că are o capacitate anti-balistică pe care România și armata română n-au mai avut-o niciodată până la sosirea sistemului Patriot”, a declarat locotenent colonelul Cezar Dedu din Regimentul de Rachete Patriot al României.

„E foarte complex, e bazat pe multă tehnologie digitală, pe multă informație, radarele sunt foarte puternice și de aceea țintele sunt foarte ușor de lovit.”
Ministrul român al apărării Angel Tîlvăr a vizitat baza de rachete Patriot în februarie 2023.

El a declarat: „cele patru sisteme constituie prima etapă a realizării unei capacități terestre de apărare antiaeriană de înaltă tehnologie, cu capacități de apărare testate în luptă cu rachete balistice tactice și rachete de croazieră, integrate deplin în sistemul NATO”.

Conform Departamentului de Stat (DoS) american, România a semnat în 2017 un acord pentru șapte baterii Patriot în valoare totală de 3,9 miliarde de dolari, contractul fiind atribuit în 2018 producătorilor americani Raytheon și Lockheed-Martin.

Guvernul american afirmă că SUA au în prezent vânzări militare active de 6,2 miliarde de dolari în România, inclusiv sisteme de apărare de coastă, echipamente legate de avioanele F-16 și baterii Patriot și HIMARS.

Site-ul DoS afirmă: „România joacă un rol important în apărarea antiaeriană a NATO. Aeroportul Mihail Kogălniceanu e un centru major de tranzit de lângă Marea Neagră, iar SUA modernizează în prezent [baza de la – n.tr.] Câmpia Turzii pentru a îmbunătăți capacitățile aeriene ale SUA și NATO. Pe lângă deservirea armatelor SUA și NATO, aceste două importante baze aeriene sunt necesare pentru a deservi și avioanele F-16 recent achiziționate de România de la Norvegia”.

Sursa: Euronews/ Rador/ Traducere: Andrei Suba

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...