VIDEO Cercetare despre expunerea tinerilor la pericole legate de traficul de persoane/ ”Escrocheriile financiare online sunt primul risc identificat de ei” / ”Doar 41 dintre respondenți au auzit și știu despre metoda loverboy”
Părinții au pierdut contactul cu ultimele tehnologii, însă le este jenă să abordeze subiectul. De cealaltă parte, adolescenții au cunoștințe despre pericolele care pot apărea în online, însă de cele mai multe ori le ignoră, susținând că ”nu li se poate întâmpla lor”.
Acestea sunt o parte din concluziile unui studiu realizat de iZi Data, la solicitarea asociației eLiberare și cu finanțare a Ambasadei Britanice la București. Fondatoarea iZi Data, Silvia Luican, a vorbit despre acest subiect la lansarea rezultatelor cercetării și spune că odată cu descoperirea unor noi tehnologii, prăpastia dintre generații se mărește.
”Din perspectivă sociologică, probabil că niciodată nu ne-am aflat într-o prăpastie atât de mare între generații precum astăzi, cu toate aceste schimbări tehnologice care aduc foarte multe avantaje, pe care copii le descifrează imediat și intuitiv, le adoptă și încearcă să-i învețe și pe părinți să îmbrățișeze tehnologia.
Ascultând părinții în focus grupuri am remarcat că nu se pricep și pentru că le este jenă cumva că nu se pricep la toate aplicațiile, tot ceea ce fac tinerii lor pe telefon și pe laptop evită să abordeze subiectul, deci este o rușine și în partea cealaltă, la părinți, nu numai la copii, care poate se tem că vor fi judecați, pentru că le pasă, i-am auzit în focus grupuri, le pasă ce gândesc copiii despre ei. Dar această jenă creată de neînțelegerea tehnologiei duce la o lipsă de conversație”, susține Silvia Luican.
Tinerii spun în studiu că escrocheriile financiare online sunt primul risc identificat, iar capcanele întinse de necunoscuți sunt un alt risc identificat.
”Mesajele nedorite, jignirile, bullying online sunt pe locul 3 și dependența apare pe locul 4.
Dar ei nu simt că li se poate întâmpla lor”, explică Silvia Luican.
Pe de altă parte puțini tineri cunosc metoda ”Loverboy”, prin care fetele sunt recrutate în vederea prostituției, în cele mai dese cazuri.
”Doar 41 dintre respondenți au auzit și știu despre metoda loverboy și menționez că aceste date au fost culese în 2023 ianuarie, după scandalul cu Andrew Tate și după mediatizarea subiectului avem acest procent de 41%”, susține Silvia Luican.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank