G4Media.ro

Cercetare privind COVID-19: Comisia Europeană finanțează încă un proiect pentru dezvoltarea unui…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cercetare privind COVID-19: Comisia Europeană finanțează încă un proiect pentru dezvoltarea unui diagnostic rapid. România e prezentă, ca partener, într-un singur proiect de cercetare din cele 18 finanțate european

Comisia Europeană anunță că finanțează încă un proiect în cadrul apelului de urgență pentru cercetarea în cazul COVID-19. Astfel, numărul proiectelor crește la 18, cu un buget total de 48.5 milioane de euro din programul Orizont 2020, programul UE pentru cercetare și inovare. România, prin Institutul Cantacuzino, este prezentă într-un singur proiect de cercetare din acest apel, într-un consorțiu condus de Franța.

Proiectul nou selectat de Comisia Europeană, denumit HG nCOV19 și coordonat de o companie irlandeză (Hibergene Diagnostics), are ca obiectiv dezvoltarea unui test de diagnostic molecular rapid pentru coronavirus. Din consorțiul condus de irlandezi fac parte 4 echipe de cercetare, din China, Irlanda, Italia și Marea Britanie.

În total, în cele 18 proiecte de cercetare finanțate european sunt implicate 140 de echipe de cercetare din Europa. De remarcat că Institutul Karolinska din Suedia conduce 3 proiecte de cercetare dintre cele finanțate european, fiindu-i acceptate în competiție toate propunerile (detalii aici).

Din ce proiect de cercetare face parte România

România – prin Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino” – face parte dintr-un singur proiect de cercetare în această competiție, cu statutul de partener în echipa de 20, sub conducerea Franței.

Numele proiectului este I-MOVE-COVID-19 și, potrivit Ministerului român al Cercetării, are ca obiectiv obținerea de “informații epidemiologice și clinice cu privire la pacienții cu COVID-19, precum și informații de virusologie despre SARS-CoV-2, prin:

  • (a) furnizarea unei platforme de supraveghere flexibilă (adaptabilă situației epidemiologice ),
  • (b) studii de cercetare și
  • (c) evaluarea intervențiilor de sănătate publică (de exemplu, vaccinare, antivirale), pentru a contribui la baza de cunoștințe, a ghida managementul pacienților și a asista răspunsul asupra sănătății publice.”

“Acest lucru va fi realizat prin adaptarea și extinderea rețelei de supraveghere a gripei (I-MOVE) existentă, pe termen lung, la nivel european, pentru a include COVID-19. Rețeaua include rețele de îngrijire primară, spitale și centre naționale/laboratoare de referință din 10 țări din regiunea europeană OMS. România este reprezentată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’”, explică Ministerul Cercetării.

 

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...