Cercetat inițial pentru omor calificat, un băcăuan a scăpat de toate acuzațiile. Procurorul de caz a stabilit că s-a aflat în legitimă apărare / Familia celui decedat poate contesta decizia la șeful procurorului de caz și la instanță
Decizie rar întâlnită în parchete: un procuror din Bacău a clasat dosarul în care un bărbat fusese cercetat pentru omor calificat. Motivația anchetatorului a fost aceea că presupusul agresor s-ar fi aflat în legitimă
apărare. Familia celui decedat are posibilitatea de a contesta decizia de clasare la șeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău și, dacă acesta menține clasarea dosarului, la o instanță de judecată care poate dispune reluarea cercetărilor.
În noaptea de 12/13 octombrie 2023, în municipiul Bacău a avut loc un conflict în care au fost implicate două grupuri de persoane, incidentul soldându-se, în final, cu moartea lui Florin Tamba, zis „Buză”, un personaj din lumea interlopă.
Pe data de 23 februarie 2024, procurorul de caz a clasat cauza, stabilind că presupusul agresor s-ar fi aflat în legitimă apărare.
Într-un extras al Ordonanței de clasare, pus la dispoziția G4Media.ro de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, sunt prezentate, cronologic, faptele care au dus la tragicul eveniment și motivația de închidere a anchetei penale.
Astfel, procurorul a relatat că, în noaptea respectivă, Florin Tamba, înarmat cu un cuțit, împreună cu V.S., care avea o secure, și cu alte două persoane „au declanșat un atac care viza pătrunderea în incinta curții unei locuințe și, potențial, agresarea persoanei vătămate F.S. care se opunea pătrunderii celor patru persoane în curtea locuinței sale”. Între familiile celor două tabere existau de mai multe vreme scandaluri, în seara respectivă cearta izbucnind din cauza unor postări pe o rețea de socializare.
Pe baza relatărilor martorilor, dar și a imaginilor video de la camere de supraveghere din zonă, procurorul a ajuns la concluzia că F.S. „nu declanșase nici un atac prealabil” față de grupul celor patru, dimpotrivă, Tamba încerca să-l lovească cu cuțitul, astfel că atacul „nu avea un caracter just (…) era materializat, îndreptat direct și de natură să pună în pericol viața persoanei vătămate F.S., dar și a celorlalți membri de familie aflați în imobil”.
De menționat că F.S. se înarmase, la rândul lui, cu o furcă, iar lângă el se aflau un minor și o femeie „fiecare înarmați cu obiecte neidentificate (probabil contondente)”, după cum se mai arată în ordonanță. În acest timp, o persoană din acest grup sunase la 112 și vorbea cu un operator de la centrul unic de apeluri de urgență.
„Putem constata că această confruntare se realiza între două grupuri de persoane evident disproporționate atât cu privire la puterea fizică, cât și cu privire la armele utilizate în atac, respectiv apărare”, a fost concluzia anchetatorului despre aceste minute ale conflictului.
În aceste momente, sesizat de conflict tot de pe rețeaua de socializare, în sprijinul lui F.S. la locul faptei a venit S.I. care se afla în spatele celor patru atacatori. Înarmat cu un cuțit, acesta l-a lovit ușor pe V.S. și de două ori, în torace și abdomen, pe Florin Tamba care a decedat la scurt timp.
Procurorul a stabilit că S.I. a acționat „ca apărare față de un atac declanșat de persoana vătămată și victimă nu împotriva inculpatului, ci față de alte persoane, cu care inculpatul avea o relație de familie. (…) Astfel, constatăm că apărarea realizată de inculpatul S.I. a fost proporțională atacului declanșat de grupul format din victima Florin Tamba, persoana vătămată V.S. și martorii C.N și Z.C.P. (ceilalți doi aflați de partea atacatorului, n.red.)”.
Drept urmare, ancheta a stabilit că sunt întrunite condițiile legitimei apărări și că este un caz care împiedică punerea în mișcare a acțiunii penale, existând o cauză justificativă – legitima apărare, dispunându-se clasarea cauzei față de inculpatul S.I. sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor calificat.
Și Tamba a fost cercetat în dosar, pentru violare de domiciliu și portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, dar și de această dată cauza a fost clasată, deoarece suspectul a decedat.
Conform Codului Penal, „se prezumă a fi în legitimă apărare, acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de aceasta, fără drept, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea modalităţi nelegale ori în timpul nopţii”.
Condițiile pentru încadrarea în această situație: persoana a săvârșit o faptă de natură penală pentru a înlătura un atac direct, material, imediat și injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile
acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporțională cu gravitatea atacului.
De precizat că Parchetul a oferit indicii încă din primele zile ale anchetei că există elemente puternice în sensul legitimei apărări: deși cercetat pentru o infracțiune foarte gravă, cum este cea de omor, S.I. nu a fost arestat preventiv și nici la domiciliu, asupra lui instituindu-se cea mai ușoară dintre măsurile preventive: control judiciar, pe 60 de zile. Motivația pentru acest lucru reieșea dintr-un comunicat de atunci al Parchetului:
„(…) ținând cont de contribuția victimei Tamba Florin şi a numitului V.S. la producerea conflictului din noaptea de 12/13.10.2023.”
La câteva zile după incident, familia și apropiați ai lui Tamba au organizat un protest, acuzând faptul că anchetatorii încearcă să-i scape pe agresori. În acest sens, pe Internet a fost postată și o petiție în care se
cerea dreptate.
„După ce au văzut că nu mai mișcă, i-au tăiat tendoanele de la picioare, i-au zdrobit genunchii cu topoarele și i-au scos dinții, cu săbiile. Toate astea au fost făcute în legitimă apărare?”, declara un apropiat al familiei Tamba la puțin timp după deces.
Conform unor informații obținute de G4Media.ro, în timpul cercetărilor, familia Tamba a angajat avocați din Iași și București. Aceștia pot contesta decizia de clasare la șeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău și, în cazul respingerii, au calea leagală de a cere unui judecător să oblige procurorul să continue urmărirea penală. Până în acest moment, pe rolul instanțelor de judecată din Bacău nu este înregistrat vreun dosar de acest gen.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu