G4Media.ro

Cercetător din cadrul Comisiei Europene: Seceta din Europa poate fi considerată cea…

Sursa foto: Pixabay

Cercetător din cadrul Comisiei Europene: Seceta din Europa poate fi considerată cea mai gravă  din ultimii 500 de ani / Anul acesta este cu adevărat excepțional

Anul acesta va fi chiar mai rău decât în ​​2018, când condițiile neobișnuit de favorabile din unele părți ale blocului l-au protejat de secetă în alte părți, și cel mai rău din secolul al XVI-lea până acum, avertizează un cercetător care lucrează la datele Comisiei Europene despre secetă, transmite Sky News, citată de Rador.

Seceta care pârjolit o mare parte din Uniunea Europeană va fi cea mai gravă înregistrată din secolul al XVI-lea, a avertizat un cercetător de la serviciul pentru secetă al Comisiei Europene (CE).

„În acest moment… acest an pare a fi cel mai rău” an din ultimii 500 de ani, deși o analiză completă va trebui realizată retrospectiv, a spus Andrea Toreti, cercetător principal la Centrul Comun de Cercetare al CE, care compilează date pentru Observatorul European al Secetei.

„Nu am analizat pe deplin evenimentul, dar pe baza experienței mele cred că seceta din acest an poate fi chiar mai gravă decât cea din ​​2018”, a spus el, răspunzând la o întrebare a Sky News, în timpul unui briefing.

„Anul 2018 a fost atât de extrem încât, privind înapoi la o listă a ultimilor 500 de ani, nu au existat alte evenimente similare”, din cauza suprapunerii de vreme caldă și uscată, a explicat Toreti, care a publicat un studiu despre istoria secetelor, la un an după eveniment, acum patru ani.

În acel an, vremea deosebit de uscată și de caldă a dus, în Europa centrală și de nord, la producții ale culturilor cheie cu până la 50% mai mici, dar condițiile umede „favorabile” din sudul Europei au dus la creșterea recoltelor.

Efectul de „balans” extrem de rar a protejat blocul de impactul secetei regionale, prevenind o volatilitate mai mare și creșteri ale prețurilor.

Anul acesta, „dimpotrivă, cea mai mare parte a Europei” este expusă unor valuri de căldură și vremii uscate, a spus el, deoarece seceta afectează producția de alimente și energia, apa potabilă și fauna sălbatică. „Anul acesta este cu adevărat excepțional”, a adăugat el.

Cele mai recente date de la Observatorul European al Secetei (EDO) arată că aproximativ 45% din terenurile blocului comunitar sunt în condiții de „avertizare”, la nivelul al doilea din cele trei categorii pentru secetă, în cele 10 zile care au precedat 20 iulie.

Mai îngrijorător este faptul că 15% din terenuri au intrat în cea mai gravă stare de „alertă”, adică nu numai că solul se usucă după ploi slabe, dar și plantele și culturile suferă.

EDO combină măsurătorile efectuate la sol, date și imagini din satelit și modelarea computerizată complexă, pentru a descrie o imagine a modului în care face față terenul.

Italia este una dintre țările cele mai afectate de actuala secetă, declarând stare de urgență pentru zonele din jurul râului Po, care reprezintă mai mult de o treime din producția agricolă a țării.

Franța a înființat o echipă de criză pentru a face față celei mai grave secete înregistrate, care a lăsat satele fără apă potabilă, iar fermierii avertizează cu privire la o lipsă a laptelui în timpul iernii.

Întinse zone din România, Ungaria și Ucraina se usucă și ele, iar condițiile meteo extreme alimentează incendiile în Spania și Portugalia.

Lipsa tot mai mare de apă în rezervoare, râuri și depozite subterane înseamnă că terenurile au nevoie acum de ploi mai mari decât în ​​mod normal pentru a compensa, a spus Toreti. Se așteaptă ca volumul de teren afectat de secetă să crească și mai mult.

„Am estimat o înrăutățire a situației, în cea mai mare parte a Europei”, a spus Toreti.
Deteriorarea climei face seceta din zona Mediterană mai severă și mai probabilă, deși nu este de vină pentru toate secetele la nivel global.

Cauzele secetei sunt complexe, dar schimbările climatice le afectează în două moduri cheie. Concentrează precipitațiile în fluxuri mai scurte și mai intense, făcându-le mai greu de reținut, și aduce temperaturi mai ridicate, care duc la evaporarea unei cantități mai mari de apă.

Sursa: Skynews/ Rador

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Sau de pe vremea dinozaurilor, daca vreti. Pe langa asta, e greu de apreciat care sunt cauzele secetei. Adica vorbim de eternul tap ispasitor – “schimbarile climatice” sau de data asta a furat Vladimir Putin ploaia??

    • SURPIZA … SOC SI GROAZA … incalzirea globala nu e un fenomen care e de anul asta
      personal nu am cum sa nu observ cum de cativa ani buni , iarna incepe sa fie ca vara (metaforic), fenomene extreme cand nu te astepti , precipitatii ba nu sunt, ba vin potop …
      dar daca cautam UN tap ispasitor, pana nu o sa ne uitam in oglinda, toti cei 6-7-8 miliarde, vom da vina pe ceilalti

    • Cand se vor planta milioane de arbori? Cand se vor opri taierile ilegale de copaci?

    • de la flatulentele vacilor din olanda. cascavalul olandez ne baga pe toti in pamant, dar sa nu va fie frica , ca avem conducatori vigilenti

    • Andrei ai citit in cartile de propaganda ale lui trump sau bolsonaro astea? Schimbarile climatice sunt un fenomen natural dar ele nu se intampla atat de rapid si exacerbat precum le vezi desfasurandu-se acum. Impactul activitatilor umane (gaze cu efect de sera, defrisari – pentru culturi agricole sau animale si nu numai, desertificarea, suprapopu.larea etc.) asupra mediului inconjutaror a dus la accelerarea acestor schimbari climatice. Dar na, tu crezi ce vrei si pe cine vrei, ca doar esti major si vaccinat.

  2. @VT
    Revino in 2022 si renunta la ideile de grota

  3. @VT
    – razboi pornit de crestini ortodoxsi impotriva unora FIX LA FEL CA EI si vecini
    – seceta (sau cateodata inundatii), fenomenele extreme se intampla peste tot, crestin , ne-crestin, pentu ca suntem nesabuiti cu planeta
    – molime se intampla si afecteaza si crestini si ne-crestini, sau crezi ca virusul te intreaba ?

  4. Stii ce esti, nu? Ai noroc ca nu te doare 🙂

  5. Prin 2003,2004 la Valladolid, în Spania a fost o dezbatere referitor la climă, poluare, distrugerea mediului, etc. Acolo s-a spus printre altele :
    – omenirea consumă ( arde) într-un an, combustibili fosili pe care natura i-a produs într-un milion de ani.
    – la decolare un avion de pasageri, consumă oxigenul pe care îl produce 8 ha de pădure.
    S-a vorbit și de avansul spre nord al deșertificării Spaniei, de o climă tot mai asemănătoare cu cea din Maroc.
    Avem vreme pe placul papițelor de la televizor, care dacă plouă, se imbufnează că „of, e așa o vreme de urâtă” .

  6. Monica, motivul e lipsa educatiei… Iar cand vorbesc de educatiei nu ma refer numai la anii de scoala care i-ati facut. Educatia se primeste si in familie si in societate.