Cercetători australieni au descoperit un „cimitir al rechinilor” pe fundul Oceanului Indian / Unele fosile au aparținut specii preistorice, dispărută în urmă cu 3,5 milioane de ani
Cercetători de la Agenţia naţională de ştiinţă din Australia au descoperit un „cimitir al rechinilor” pe fundul Oceanului Indian, relatează miercuri Xinhua, citată de Agerpres.
Organizaţia pentru Cercetare Ştiinţifică şi Industrială a Commonwealth-ului (CSIRO) a dezvăluit miercuri unele dintre descoperirile cercetătorilor care realizează studii de biodiversitate în două dintre cele mai noi parcuri marine australiene, la bordul navei de cercetare Investigator.
În timp ce explorau viaţa marină şi habitatele pe fundul oceanului în Parcul Marin al Insulelor Cocos, un traul care a ajuns la o adâncime de 5.400 de metri a scos la suprafaţă peste 750 de dinţi de rechin fosilizaţi.
Dinţii au aparţinut nu numai rechinilor moderni, între care rechini mako şi marele rechin alb, ci şi speciilor preistorice, cum ar fi un strămoş al megalodonului – o specie uriaşă care a dispărut în urmă cu aproximativ 3,5 milioane de ani.
Cercetătorii au descris descoperirea ca fiind uluitoare.
După cercetările conduse în largul Insulelor Cocos, nava Investigator se află în prezent în Parcul Marin Gascoyne, în apropierea coastei Australiei de Vest.
John Keesing, cercetător în cadrul CSIRO şi şef al expediţiei, a declarat că o treime din speciile descoperite în aceste călătorii sunt noi pentru lumea ştiinţifică.
Acestea includ o nouă specie de rechin cu corn care trăieşte în ape mai adânci de 150 de metri şi nu a fost niciodată descrisă sau denumită.
„Descoperirile pe care le facem nu se limitează doar la specii noi. Aceste expediţii ne oferă oportunitatea de a afla mai multe despre ecosistemele marine, precum şi despre diversitatea, abundenţa şi comportamentul speciilor”, a spus Keesing într-un comunicat.
„De la rechinii mici, noi, care locuiesc pe fundul oceanului, până la mega-rechini străvechi, masivi, care odată cutreierau oceanele, aceste studii de biodiversitate ne oferă perspective vitale asupra vieţii din oceanele noastre”, a mai spus cercetătorul australian.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank