Cercetători chinezi au folosit sol selenar pentru a produce apă
Cercetători chinezi au descoperit „o metodă cu totul nouă” de a produce cantităţi mari de apă folosind sol selenar adus de o misiune din 2020, a anunţat joi televiziunea chineză CCTV, transmite Reuters, transmite Agerpres.
În 2020, succesul misiunii chineze Chang’e-5 a marcat prima dată când s-a reuşit prelevarea de sol selenar din ultimii 44 de ani. Cercetători din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe au descoperit că mineralele din acest „sol lunar” conţin mari cantităţi de hidrogen, care reacţionează cu alte elemente atunci când sunt încălzite la temperaturi foarte mari, producând vapori de apă, conform CCTV.
„După trei ani de cercetări aprofundate şi verificări multiple, o fost descoperită o metodă cu totul nouă de a folosi sol selenar pentru a produce cantităţi mari de apă, care urmează să ne ofere un punct de pornire pentru construcţia unor viitoare staţii de cercetare selenare şi spaţiale”, conform CCTV.
Această descoperire poate avea implicaţii importante pentru proiectul Chinei de a construi o bază selenară permanentă în cadrul unei curse SUA – China pentru a găsi şi exploata resursele de pe Lună.
Şeful NASA Bill Nelson a avertizat în mod repetat cu privire la progresele rapide obţinute în cadrul programului spaţial chinez şi cu privire la posibilitatea ca Beijingul să ajungă să domine locaţiile cele mai bogate în resurse de pe Lună, notează Reuters.
Folosind noua metodă, o tonă de sol selenar va putea produce suficientă apă pentru consumul zilnic al unui număr de 50 de persoane – în jur de 100 de sticle de 500 ml, conform CCTV.
China speră că expediţiile sale recente şi viitoare pe Lună vor pune bazele pentru construcţia Staţiei de Cercetare Selenare Internaţionale (International Lunar Research Station – ILRS), o iniţiativă pe care o conduce alături de Rusia.
Agenţia spaţială chineză a fixat anul 2035 ca dată limită pentru construcţia un „staţii de bază” la polul sud selenar, completată de o staţie spaţială ce se va afla pe orbita Lunii până cel mai târziu în 2045.
Anunţul acestei descoperiri se produce în contextul în care cercetătorii chinezi au la dispoziţie pentru experimente şi mostre de sol selenar aduse în luna iunie de misiunea Chang’e-6. Dacă misiunea Chang’e-5 a adunat mostre de sol de pe partea vizibilă a Lunii, Chang’e-6 a adus mostre de pe partea invizibilă a „astrului” nopţii.
Importanţa obţinerii apei pe Lună este uriaşă, depăşind obiectivul permanentizării prezenţei umane la suprafaţa satelitului natural al Terrei. Apa care poate fi obţinută pe Lună va putea fi folosită pentru a produce combustibil de rachete pe bază de hidrogen care va propulsa misiuni spre Marte şi spre alte regiuni îndepărtate ale Sistemului Solar.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu