G4Media.ro

Cercetătorii Ad Astra acuză Agenția Spațială Română de lipsă de transparență și…

Cercetătorii Ad Astra acuză Agenția Spațială Română de lipsă de transparență și cere informații privind participarea la programele europene de lansatoare, observarea pământului, tehnologie și securitate

Asociația Ad Astra a cercetătorilor acuză Agenția Spațială Română (ROSA) de lipsă de transparență, în contextul în care Guvernul se pregătește să plătească restanțele istorice cumulate de Româna la Agenția Spațială Europeană. Ad Astra cere Agenției Spațiale Române să facă publice informațiile “privind toate programele opționale ESA”: Lansatoare, Observarea pământului, Zborul uman în spațiu, Navigație, Tehnologie, Telecomunicații și aplicații integrate, Programe de securitate, Suport științific PRODEX.

  • Amintim că România nu și-a mai plătit contribuția pentru programe către Agenția Spațială Europeană (ESA) din anul 2017, potrivit notei de fundamentare a proiectului hotărârii de guvern prin care ministerul Educației și Cercetării vrea să plătească o mică parte din datoria acumulată.
  • Suma restantă pentru anii 2017, 2018 și 2019 este de circa 96 milioane de euro. Pentru neplata contribuţiei România a pierdut dreptul de vot în ESA.
  • Este pentru prima dată în istoria ESA, de la înființarea sa în 1975, când un Stat Membru ajunge în această situație, potrivit notei de fundamentare a proiectului.
Într-un comunicat remis Edupedu.ro, Asociația Ad Astra a cercetătorilor spune că “având în vedere că nota de fundamentare a unui HG (aici) privind plata celor aproape 96 de milioane de euro restante, reprezentând contribuția României la programele opționale ESA pentru anii 2017, 2018 și 2019 se află în atenția publică, considerăm că ROSA trebuie să facă dovada unei minime transparențe pentru a risipi orice dubii privind alocarea discreționară a acestor fonduri”.

România este membră a Agenției Spațiale Europene (ESA) din decembrie 2011 și conform Legii 262/2011 “contribuția financiară a României se suportă integral de la bugetul de stat”, se arată în comunicat. “Contribuția României la ESA este de două tipuri: fixă și pentru programe (opțională). În cazul contribuției opționale, România stabilește la ce programe opționale participă și cît contribuie (conform metodologiei Convenției ESA)”, mai spun cercetătorii Ad Astra.

 

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Cercetatori fara bacalaureat ?

  2. Avem Agenție Spațială?! 🙂

  3. cateva minute …