Cercetătorii au descoperit cauza progresiei bolii Alzheimer, după studierea a 400 de mostre de creier prelevate după moartea bolnavilor
Cercetătorii au folosit 400 de mostre de creier prelevate după moartea persoanelor cu Alzheimer și 100 de scanări PET de la persoane care trăiesc cu această boală.
Grupuri de proteine toxice, despre care se crede că sunt responsabile pentru declinul cognitiv asociat cu boala Alzheimer, ajung în diferite zone ale creierului și se acumulează acolo de-a lungul deceniilor, potrivit unui nou studiu publicat vineri.
Articolul, publicat în „Science Advances”, este primul care utilizează date umane pentru a cuantifica viteza proceselor moleculare care duc la această boală neurodegenerativă și ar putea influența modul în care sunt concepute tratamentele.
De asemenea, răstoarnă teoria conform căreia aglomerările se formează într-un loc și declanșează o reacție în lanț în alte zone, un model observat la șoareci. O astfel de răspândire poate apărea, dar nu este principalul motor, potrivit cercetătorilor.
Ei au folosit 400 de mostre de creier prelevate după moartea persoanelor cu Alzheimer și 100 de scanări PET de la persoane care trăiesc cu această boală pentru a urmări agregarea proteinei tau.
Aceasta din urmă și o altă proteină numită beta-amiloid se acumulează, provocând moartea celulelor creierului și contracția creierului. Acest lucru provoacă în special pierderea memoriei și incapacitatea de a îndeplini sarcinile zilnice.
Boala Alzheimer este una dintre principalele probleme de sănătate publică și afectează peste 40 de milioane de oameni din întreaga lume.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că agregatele ar avea nevoie de cinci ani pentru ca numărul lor să se dubleze. Este o cifră „încurajatoare”, potrivit lui Georg Meisl, deoarece arată că neuronii sunt deja capabili să lupte cu agregatele.
„Poate că dacă îi putem îmbunătăți puțin, putem întârzia semnificativ apariția bolii critice”, conchide el.
Sursa: Le Soir/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii