G4Media.ro

Cercetătorii au descoperit un nou medicament care încetinește Alzheimer: „Un punct de…

Sursa Foto: Captură Youtube

Cercetătorii au descoperit un nou medicament care încetinește Alzheimer: „Un punct de cotitură în lupta împotriva bolii”

Rezultatele publicate luni confirmă faptul că medicamentul donanemab, considerat un punct de cotitură în lupta împotriva bolii Alzheimer, încetinește declinul cognitiv cu aproximativ o treime, relatează BBC.

Mike Colley, în vârstă de 80 de ani, este unul dintre cei doar câteva zeci de pacienți din Marea Britanie care au participat la acest studiu global, publicat acum în revista JAMA.

El primește o perfuzie în fiecare lună la o clinică din Londra și spune că este „unul dintre cei mai norocoși oameni pe care îi veți întâlni vreodată”.

Tratamentul cu anticorpi ajută în stadiile incipiente ale bolii.

Acesta funcționează în cazul bolii Alzheimer, nu și în cazul altor tipuri de demență, cum ar fi demența vasculară.

Acest lucru se datorează faptului că este conceput pentru a elimina una dintre caracteristicile cheie ale bolii Alzheimer – o substanță numită amiloid care se acumulează în spațiile dintre celulele creierului.

Mike și familia sa au observat că avea probleme de memorie și de luare a deciziilor, nu cu mult timp înainte de a începe studiul.

Fiul său, Mark, a spus că a fost foarte greu de privit la început: „Să-l văd cum se lupta cu procesarea informațiilor și cu rezolvarea problemelor a fost foarte greu. Dar cred că declinul a atins un platou acum”.

Vorbind în exclusivitate pentru BBC, Mike, care este din Kent, a declarat: „Mă simt mai încrezător în fiecare zi”.

Donanemab, produs de Eli Lilly, funcționează în același mod ca lecanemab – dezvoltat de companiile Eisai și Biogen – care a creat titluri în media din întreaga lume atunci când s-a dovedit că încetinește boala.

Deși sunt extrem de promițătoare, aceste medicamente nu sunt leacuri sau tratamente fără riscuri.

Umflarea creierului a fost un efect secundar comun la până la o treime dintre pacienții din studiul cu donanemab. Pentru majoritatea, aceasta s-a rezolvat fără a provoca simptome. Cu toate acestea, doi voluntari, și posibil un al treilea, au murit ca urmare a unei umflături periculoase la nivelul creierului.

Un alt medicament împotriva anticorpilor pentru Alzheimer, numit aducanumab, a fost recent respins de autoritățile europene de reglementare din cauza unor probleme de siguranță și a lipsei de dovezi că ar fi suficient de eficient pentru pacienți.

În cadrul studiului cu donanemab, cercetătorii au examinat 1.736 de persoane cu vârste cuprinse între 60 și 85 de ani cu Alzheimer în stadiu incipient.

Jumătate dintre acestea au primit o perfuzie lunară de tratament, iar celeilalte jumătăți le-a fost administrat un medicament fictiv, cunoscut și sub numele de placebo, timp de 18 luni.

Constatările arată că:

  • Medicamentul pare să aibă un beneficiu semnificativ, cel puțin pentru unii pacienți.
  • Cei care au avut boala mai devreme și mai puțin amiloid cerebral la momentul inițial au obținut beneficii mai mari, în ceea ce privește eliminarea observată la scanările cerebrale
  • De asemenea, cei cărora li s-a administrat medicamentul și-au păstrat mai mult din viața de zi cu zi, cum ar fi posibilitatea de a discuta despre evenimentele curente, de a răspunde la telefon sau de a-și continua hobby-urile.
  • Ritmul bolii, evaluat în funcție de ceea ce oamenii mai puteau face zi de zi, a fost încetinit cu aproximativ 20-30% în general – și cu 30-40% la un grup de pacienți despre care cercetătorii au considerat că au mai multe șanse de a răspunde.
  • Au existat efecte secundare semnificative, iar pacienții vor trebui să fie conștienți de riscurile tratamentului.
  • Jumătate dintre pacienții care au primit donanemab au putut întrerupe tratamentul după un an, deoarece acesta a eliminat suficiente depozite cerebrale.

Amiloidul este doar o parte a tabloului complex al bolii Alzheimer și nu este clar dacă tratamentul va continua să facă o mai mare diferență pe o perioadă mai lungă de timp, avertizează experții.

Efectele medicamentului ar putea fi modeste, dar rezultatele oferă o nouă confirmare a faptului că eliminarea amiloidului din creier poate schimba cursul bolii Alzheimer și poate ajuta persoanele afectate de această boală devastatoare dacă sunt tratate la momentul potrivit, spun ei.

Profesorul Giles Hardingham de la Institutul britanic de cercetare a demenței a declarat: „Este extraordinar să vedem aceste rezultate publicate astăzi în întregime. Am așteptat mult timp pentru tratamente împotriva bolii Alzheimer, așa că este foarte încurajator să vedem că progresele tangibile continuă să se intensifice în acest domeniu. Ne aflăm la marginea unei schimbări interesante și semnificative în peisajul tratamentelor pentru persoanele afectate de – sau cu risc de – demență.”

Dr. Susan Kohlhaas, de la Alzheimer’s Research UK, a declarat: „Anunțul de astăzi marchează o altă etapă importantă. Datorită deceniilor de cercetare, perspectivele privind demența și impactul acesteia asupra oamenilor și societății se schimbă în sfârșit, iar noi intrăm într-o nouă eră în care boala Alzheimer ar putea deveni tratabilă.”

Mike Colley a împlinit 80 de ani în aprilie. La petrecerea de ziua sa de naștere, el și-a surprins familia cântând „My Way” în fața a 40 de invitați.

„Aceasta este încrederea pe care o am acum. Nu aș fi făcut asta nici măcar acum 12 luni”, a declarat el pentru BBC.

Fiul său, Mark, a adăugat: „Nu am crezut niciodată că îl voi vedea pe tatăl meu atât de plin de viață din nou. A fost un moment incredibil”.

Dr. Emer MacSweeney, consultant neuroradiolog și director medical la Re:Cognition Health, a condus testele cu donanemab în Marea Britanie.

„Acest lucru este cu adevărat semnificativ și reprezintă unul dintre cele mai mari progrese”, a afirmat ea.

Societatea Alzheimer a menționat că „acesta este cu adevărat un punct de cotitură în lupta împotriva bolii Alzheimer, iar știința dovedește că este posibil să încetinească boala.”

În jur de 720.000 de persoane din Marea Britanie ar putea beneficia de aceste noi tratamente emergente pentru boala Alzheimer, în cazul în care vor fi aprobate pentru utilizare, dar Societatea Alzheimer a declarat că NHS este „pur și simplu”.

Kate Lee, director executiv al organizației caritabile, a declarat că „un diagnostic precis și la timp este esențial, iar în prezent doar 2% dintre persoanele din Anglia și Țara Galilor primesc diagnosticul prin intermediul investigațiilor de specialitate necesare pentru a fi eligibile pentru aceste tratamente.

„Pe lângă aceasta, aceste medicamente emergente pentru boala Alzheimer necesită perfuzii regulate și monitorizare, iar NHS nu este încă echipat pentru a face acest lucru la scară largă”.

Lecanemab costă în jur de 27.500 de dolari în SUA, unde este autorizat.

Nu este clar cât ar putea costa Donanemab și cât timp ar putea dura până la obținerea aprobării în Marea Britanie, dar experții în Alzheimer au declarat că existența a două medicamente ar ajuta la promovarea concurenței la nivel de preț.

Autoritatea britanică de supraveghere a medicamentelor, NICE, a declarat că a început deja să lucreze la evaluarea donanemab pentru tratarea tulburărilor cognitive ușoare sau a demenței ușoare cauzate de boala Alzheimer.

„Scopul nostru este de a produce recomandări privind utilizarea sa în NHS cât mai aproape posibil de primirea licenței în Marea Britanie”, a declarat un purtător de cuvânt.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...