G4Media.ro

Cercetătorii avertizează că gardul de la granița Poloniei cu Belarus amenință populația…

Râs euroasiatic/ Sursa foto: Wikipedia -Bernard Landgraf

Cercetătorii avertizează că gardul de la granița Poloniei cu Belarus amenință populația de lincși și ar putea duce la extincția speciei

Gardul de la graniţa Poloniei cu Belarus, care traversând pădurea Bialowieza şi este destinat opririi fluxului de migranţi, împiedică deplasarea lincşilor din Bialowieza şi ar putea duce la extincţia lor, sunt de părere cercetătorii, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Înainte de finalizarea zidului, la sfârşitul lui iunie, circa 40 de lincşi, specie protejată de legea poloneză, locuiau în pădurea deasă, regiune inclusă în patrimoniul mondial UNESCO şi arie specială de conservare EU Natura 2000

Nu se ştie foarte clar cum de mulţi dintre lincşi au rămas în partea polonă după construcţia zidului, dar populaţia lor ar putea fi divizată între cele două părţi, a precizat Institutul pentru Cercetarea Mamiferelor din cadrul Academiei de Ştiinţe din Polonia, instituţie care monitorizează animalele.

”Lincşii foloseau ariile de pe ambele părţi ale graniţei, îşi aveau habitatul în ambele părţi ale graniţei, funcţionau ca o singură comunitate. Acum, prin separarea pădurii în două ecosisteme separate, populaţia acestor animale va fi despărţită”, a precizat Rafal Kowalczyk, din cadrul institutului.

”Separarea va afecta în mod evident posibilitatea de reproducere, va afecta organizarea spaţială a acestei populaţii, organizarea socială, migraţia, fluxul genetic şi ar putea duce chiar la extincţia acestor lincşi pe o perioadă mai lungă”.

Grănicerii polonezi spun că gardul nu constitutie un obstacol pentru animale întrucât este prevăzut cu 24 de porţi prin care pot circula animale de talie mare dacă e nevoie, ceea ce va permite migraţia continuă şi a dat exemplul unui gard din anii 1980 de pe parte belarusă, care a schimbat deja” tiparele de mişcare ale animalelor.

Kowalczyk a spus că, potrivit cercetării sale, lincşii traversau nestingheriţi gardul în Belarus de circa 50 până la 60 de ori într-un an.

Noua bariera a fost construită după ce ţările europene au acuzat Belarus anul trecut de organizarea unei crize a migranţilor după ce a adus pe cale aeriană persoane din Orientul Mijlociu şi le-a forţat să treacă ilegal graniţa în Polonia şi Lituania. Liderii de la Minsk au respins acuzaţiile.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Cercetătorii aia nu au văzut în viața lor o pisică și cum poate sa se catere..

    • ce sa mai, s-au trezit niste disperati ca nu pot traversa pisicile un amarat de gard care oricum permite asta. mai erau si 40 de bucati.

    • „Cercetătorii” în cauza sunt rusi. Sunt aceiași care au oprit construcția de autostrăzi din România, care au blocat extracția gazului de șist, a aurului de la roșia montana, a gazoductelor, a microhidrocentrale lor, a sistemelor de irigații, care acum se opun minireactoarelor nucleare… Sub masca ecologismului se blochează totul.
      Cum se face ca toate aceste mari proiecte au fost oprite, dar tăierea padurilor nu???

  2. Să vina la noi lincșii, să-i trimită la noi că in belorusia se fac de tot râsul. Urșii bruni erau tot așa pe cale de dispariție si-acum nu mai scăpăm de ei. Când o vedea lincsul ce trai e neneacă aici o să-i umfle râsul și nu mai pleacă, îi înmulțim si pe ăștia fără număr.

  3. Specia se numeste râs, lynx este denumirea in limba engleza. E ca si cand ati spune brown bear in loc de urs brun.

  4. O solutzie mai bunã ar fi extindere Polonie si dekgbizarea Belarusului .. ar fi mai bine ptr totzi 😏

  5. O solutzie mai bunã ar fi extindere Polonie si dekgbizarea Belarusului .. ar fi mai bine ptr totzi 😏

  6. Poloniei