G4Media.ro

Cercetătorii britanici vor da bani persoanelor fără adăpost pentru a analiza dacă…

Sursa foto: Ovidiu Harfas

Cercetătorii britanici vor da bani persoanelor fără adăpost pentru a analiza dacă acest lucru le ajută să iasă din sărăcie

180 de persoane fără adăpost din Anglia și Țara Galilor vor beneficia de plata directă a tuturor nevoilor lor de bază, în cadrul unui studiu realizat de cercetătorii de la prestigiosul King’s College din Londra, transmite BFM TV.

Oricât de uimitor ar părea, experimentul realizat de oamenii de știință de la prestigiosul King’s College din Londra, în parteneriat cu guvernul, are un obiectiv foarte serios: să afle dacă acordarea de bani direct persoanelor este mai eficientă pentru a le ajuta să iasă din sărăcie decât finanțarea tradițională a organizațiilor și asociațiilor care ajută aceste persoane.

360 de persoane selectate

De mai mulți ani, cercetătorii și militanții pentru combaterea sărăciei susțin că acordarea de bani direct persoanelor aflate în situații de extremă dificultate este mai eficientă decât crearea de structuri de sprijin. Prin urmare, autoritățile publice ar putea economisi bani acționând în acest fel, asigurând în același timp o șansă mai mare de a ieși din sărăcie.

Un total de 360 de persoane vor fi selectate pentru a lua parte la studiu. Jumătate vor fi considerate grupul de bază și nu vor primi niciun ban, ci doar vor avea acces la sprijin din partea organizațiilor caritabile.

Cealaltă jumătate va avea, de asemenea, acces la aceste asociații, dar va beneficia și de interviuri cu asistenți sociali care, după ce vor asculta nevoile persoanelor fără adăpost, vor plăti pentru aceste nevoi, fie că este vorba de locuințe, alimente, îmbrăcăminte, mobilă, electrocasnice, articole necesare pentru muncă sau chiar plăți pentru achitarea supraîndatorării. Banii nu vor fi dați direct acestor persoane pentru a evita ca veniturile lor să devină prea mari pentru a se califica pentru asistență socială.

Eficacitate dovedită

Experimente de acest tip au fost deja realizate în alte țări: unul dintre primele a avut loc în Mexico City în 1997 și a servit de atunci drept punct de referință pentru studiile privind sărăcia. Dar celelalte studii similare care au urmat au fost realizate în principal în țări considerate sărace sau emergente.
În 2023, oamenii de știință au realizat un studiu de acest tip în Canada și au constatat că era mai eficient să se ofere 7 500 de dolari canadieni (aproximativ 5 150 de euro) unui număr de 50 de persoane fără adăpost din Vancouver decât să se finanțeze cazarea lor în adăposturi. Rezultatul direct a fost o economie de aproximativ 777 de dolari canadieni (aproximativ 530 de euro) pe persoană.
În 2012, acest tip de distribuție de numerar a fost studiat în Regatul Unit, dar pe o cohortă de doar 12 persoane. Prin urmare, experimentul care urmează să înceapă în Regatul Unit este pe cale să devină unul dintre primele experimente la scară largă desfășurate în această țară.
„Ceea ce încercăm să înțelegem sunt limitele transferurilor de numerar. Când funcționează? Pentru cine funcționează? Cât de mult trebuie să le dai oamenilor pentru a funcționa?”, a declarat pentru The Guardian profesorul Michael Sanders, care conduce unitatea de cercetare de la King’s College.
Prin urmare, rezultatele acestui studiu ar putea contribui la clarificarea eficienței acordării de ajutoare persoanelor fără adăpost. The Guardian notează, totuși, că acest tip de program provoacă adesea o anumită ostilitate din partea politicienilor și chiar a publicului, potrivit sondajelor de opinie. Posibilitatea de plată fără muncă este adesea înțeleasă greșit.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Deja s-a scris cartea, s-a făcut și filmul: „Bancnota de un milion de lire sterline”.