Cercetătorii chinezi au dezvoltat primul „procuror” cu Inteligență Artificială, capabil să identifice opt tipuri de infracțiuni de drept comun „cu o precizie de 97%”
Cercetătorii chinezi au dezvoltat primul procuror care foloseşte o inteligenţă artificială (AI), testat într-un district din Shanghai, în măsură să identifice opt tipuri de infracţiuni de drept comun, între care frauda, conducere periculoasă, agresiune şi obstrucţionarea acţiunii forţelor de ordine, potrivit South China Morning Post, relatează Paris Match, citat de News.ro.
Această inteligenţă artificială are la bază un program – Sistemul 206 – folosit deja de către procurori chinezi în evaluarea ”periculozităţii” şi ”riscului de recidivă” ale infractorilor.
Însă această nouă versiune merge mult mai departe. Ea este capabilă să identifice şi să nu ţină cont de date nepertinente ale unui caz, dar mai ales să propună o pedeapsă – de la amendă la închisoare – împotriva infractorilor, ”cu o precizie de 97%”, dau asigurări cercetătorii chinezi, într-un articol publicat în ”Management Review”.
Această perspectivă îngrijorează anumiţi magistraţi şi avocaţi.
”În pofida acestei precizii anunţate, riscul unei erori este în continuare posibil. Ce se întâmplă dacă AI trimite pe cineva la închisoare din greşeală? Cine îşi va asuma responsabilitatea? Magistratul, Inteligența Artificială sau cel care a conceput algoritmul?”, se întreabă un procuror, sub protecţia anonimatului, în South China Morning Post.
Sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii