Cercetătorii de la ELI-NP, cel mai puternic laser din lume aflat la Măgurele, lucrează la un ”Sistem pilot de radiografie a efectelor COVID asupra plămânului”. Dan Stutman: E de sute de ori mai puţin invaziv faţă de computerul tomograf
Cercetătorii de la ELI-NP, cel mai puternic laser din lume aflat la Măgurele, în judeţul Ilfov, lucrează la un ”Sistem pilot de radiografie a efectelor COVID asupra plămânului”, a declarat pentru Radio România Cultural, cercetătorul Dan Stutman, profesor la Johns Hopkins University, Baltimore, SUA, şi Cercetător în departamentul de experimente cu laser.
Stutman a declarat că în acest moment este foarte dificil să poată fi urmărite modificările produse în plămâni de către virus sau efectele unui eventual tratament. Asta pentru că radiografiile clasice nu surprind ţesutul plămânului, iar radiografia de tip CT nu poate fi repetată decât la intervale mari de timp, din cauza radiaţiei mari la care este expus pacientul.
Acest sistem, la care lucrează cercetătorii de la ELI-NP, se bazează pe radiografia obişnuită, dar ar amplifica rezultatele astfel încă să fie mult mai vizibilă structura ţesutului pulmonar şi implicit gradul de afectare din cauza unei suferinţe, fie ea COVID sau o altă boală. Dacă va fi omologat, un astfel de aparat ar putea chiar să fie lângă patul pacientului, mai spune Stutman.
Citeşte articolul integral pe Edupedu.ro
FOTO: radioromaniacultural.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii