G4Media.ro

Cercetătorii de la Stanford au descoperit că unul din zece programatori este…

Sursa foto: Pexels/ Christina Morillo

Cercetătorii de la Stanford au descoperit că unul din zece programatori este o „fantomă”, respectiv încasează salariul fără să facă practic nimic

Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că 9,5% dintre programatori, sau aproape fiecare al zecelea, nu fac practic nimic la locul de muncă. Astfel de angajați îndeplinesc un număr minim de sarcini, primesc un salariu și nu aduc niciun beneficiu. În același timp, „inginerii fantomă”, așa cum îi numește autorul studiului, Yegor Denisov-Blank, se regăsesc atât printre lucrătorii la distanță, cât și printre cei care lucrează în birouri. Oamenii de știință presupun că concedierea acestora nu numai că va aduce economii la salarii, dar nu va afecta nici productivitatea, scrie Meduza.io.

În cadrul studiului lor, specialiștii de la Universitatea Stanford au analizat productivitatea a peste 50.000 de programatori din câteva sute de companii (lista acestora nu este dezvăluită) care le-au oferit acces la depozite interne, cum ar fi pe GitHub. Pentru a evalua eficiența dezvoltatorilor, a fost utilizat un algoritm special, dezvoltat chiar de oamenii de știință.

Cercetătorii au găsit cel mai mare număr de „fantome” printre cei care lucrează de la distanță – 14%. Angajații care merg constant la birou sunt mai responsabili în munca lor. Dezvoltatorii inutili din această categorie sunt doar 6%. În companiile în care a fost adoptat un format de lucru hibrid, cercetătorii au găsit 9% dintre programatorii care nu își îndeplinesc sarcinile.

 

Cercetătorii au analizat, de asemenea, datele LinkedIn privind numărul de angajați din 13 companii mari, inclusiv IBM, Microsoft, Oracle, Google și Amazon. Cercetătorii estimează că concedierea lucrătorilor fantomă ar economisi giganții tehnologici aproximativ 11,6 miliarde de dolari anual (pe baza unui salariu mediu anual de 150.000 de dolari). Mai mult, capitalizarea de piață combinată a celor 12 companii ar crește cu 465 de miliarde de dolari, fără nicio pierdere în productivitate.

Într-un interviu acordat Business Insider, Egor Denisov-Blank a declarat că echipa a început acest studiu pentru a găsi cea mai potrivită modalitate de evaluare a performanței programatorilor. „Dezvoltarea de software este o cutie neagră”, a menționat autorul studiului. „Nimeni nu știe cum să măsoare productivitatea programatorilor. Metodele existente nu sunt fiabile, deoarece evaluează diferit aceeași muncă”.

Denisov-Blank a explicat că un dezvoltator poate face o schimbare foarte complexă care va consta într-o singură linie de cod. În același timp, recompensa va merge către cel care scrie o mie de linii. Cu toate acestea, va avea un impact minim asupra produsului final.

Algoritmul folosit de cercetători încearcă să rezolve această problemă. Acesta evaluează nu numai cantitatea de cod scrisă, ci și alți parametri. De exemplu, dacă acesta rezolvă probleme complexe și cât de ușor este de implementat și de întreținut.

Studiul în sine nu a fost încă publicat – Denisov-Blank doar a împărtășit rezultatele acestuia pe pagina sa de pe rețeaua socială X. De asemenea, lucrarea nu a fost încă revizuită de alți oameni de știință. Dar, după cum notează publicația 404 Media , simplul fapt că companiile de tehnologie au fost de acord să participe la un astfel de studiu arată cât de concentrate sunt acestea pe ideea de a întoarce angajații la birou și de a combate „supraangajarea”. Adică situațiile în care programatorii au mai multe locuri de muncă cu normă întreagă în același timp, fără știrea angajatorilor lor.

Katherine Long de la Business Insider sugerează că cifra de 9,5% „fantome” ar putea fi umflată deoarece studiul a inclus doar companiile care s-au oferit să participe. Este posibil ca acestea să fi avut propriile lor suspiciuni cu privire la subperformanța angajaților. La nivelul întregii industrii, cifra ar putea fi mai mică.

Pe de altă parte, Long remarcă faptul că categoria „fantomă” îi include doar pe cei a căror productivitate este mai mică de 10% din mediană. Cu toate acestea, nici angajații cu un scor de 11-12% nu au o contribuție semnificativă la companie.

Rețeaua socială X a pus la îndoială, de asemenea, corectitudinea evaluărilor cercetătorilor de la Stanford. Un utilizator a subliniat că este fundamental greșit să evaluezi eficiența muncii unui inginer software pe baza cantității de cod scris. Sarcina lor este de a maximiza valoarea comercială a unui produs cu modificări minime. În același timp, utilizatorul a fost de acord că abordarea oamenilor de știință este corectă dacă se evaluează doar procesul de scriere a codului.

Autorul studiului a fost de acord cu aceste comentarii. Cu toate acestea, el a observat că ideea de a rezolva problemele fără a scrie cod este bună doar în teorie. Într-un mediu de producție real, aceasta nu funcționează. Denisov-Blank a adăugat că metoda sa și a colegilor săi de evaluare a eficienței nu este universală, dar permite o mai bună înțelegere a ceea ce se întâmplă în companiile care sunt implicate în dezvoltare și luarea unor decizii mai informate.

Într-un comentariu pentru 404 Media, cercetătorul a mai precizat că algoritmul nu a luat în considerare toți dezvoltatorii. Companiile au împărtășit cu echipa sa liste de angajați care au fost excluși din analiză, deoarece responsabilitățile lor nu se limitează la scrierea de cod.

De asemenea, studiul nu oferă un răspuns clar la întrebarea cât de eficient este pentru angajați să se întoarcă la birou după mai mulți ani de muncă la distanță. Iar acest lucru este exact ceea ce interesează multe companii în prezent. Studiul a arătat că cei mai eficienți dezvoltatori lucrează de la distanță, clarifică Business Insider. Unii dintre ei sunt de cinci ori mai productivi decât media colegilor lor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.