Cercetătorii dezvăluie procesul de forjare prin care a fost realizat Discul de la Nebra, cu o vechime de 3.600 de ani
Oamenii de ştiinţă au realizat, pentru prima dată, o analiză cuprinzătoare a procesului de fabricare a Discului ceresc de la Nebra, un artefact din Epoca Bronzului şi cu o vechime de peste 3.600 de ani, informează DPA.
Discul, descoperit în 1999 în apropierea oraşului german Nebra din landul estic Saxonia-Anhalt, este cunoscut ca fiind cea mai veche reprezentare a cerului.
Studiul are în prim-plan procesul minuţios de forjare a bazei din bronz a discului. Cercetarea arată că metalul a fost încins până la circa 700 de grade Celsius şi a fost apoi prelucrat prin 10 cicluri de încălzire, forjare şi călire, un proces de tratament termic utilizat pentru a face ca un material rigid să fie mai maleabil, pentru a obţine astfel curbarea şi forma necesare.
Arheologul Harald Meller a spus că cercetarea a analizat crearea formei discului de bronz şi nu elementele din aur ataşate pe acesta.
Tehnici moderne de analiză, care includ examinarea microstructurală şi imagistică, au confirmat meşteşugul antic. O mostră prelevată în 2002 şi reanalizată cu prilejul studiului a oferit informaţii suplimentare, care vizează realizarea discului, alături de măsurători privind duritatea.
Discul ceresc de la Nebra, care include incrustaţii din aur reprezentând Soarele, Luna, stele şi o corabie, a fost folosit de comunităţile din Epoca Bronzului timp de aproape 400 de ani.
În 2013, discul a fost inclus în Registrul Memoria Lumii al UNESCO, care reuneşte obiecte importante pentru umanitate, şi este considerat una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din Germania.
Cercetarea a fost realizată în colaborare cu Oficiul de Stat pentru Managementul Patrimoniului şi Arheologie Saxonia-Anhalt, Universitatea Otto von Guericke din Magdeburg şi compania DeltaSigma Analytics.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.