Cercetătorii din Australia au descoperit, în premieră mondială, un nou tip de celule care ar putea îmbunătăţi în viitor repararea şi generarea ţesuturilor umane
Oamenii de ştiinţă din Australia au descoperit un tip nou de celule, o premieră mondială despre care au afirmat că ar putea îmbunătăţi în viitor repararea şi generarea ţesuturilor umane, informează Xinhua, transmite Agerpres.
Într-un studiu publicat luni, cercetătorii de la Institutul de Sănătate şi Cercetare Medicală din statul Australia de Sud au descoperit anumite celule care pot să se transforme în două tipuri cunoscute deja de celule: celule endoteliale, care formează vasele de sânge, şi celule macrofage, care sunt responsabile cu repararea şi apărarea ţesuturilor.
Denumite progenitori EndoMac, noile celule au fost descoperite în stratul exterior al aortei la şoareci adulţi.
Potrivit echipei australiene, existenţa unor celule cu funcţii similare a fost descrisă în teoria ştiinţifică de peste un secol, însă ele nu au putut fi găsite niciodată până acum. Descoperirea reprezintă rezultatul unor cercetări care au durat nouă ani.
Cercetătorii australieni au descoperit că acele celule sunt activate de leziuni sau de o circulaţie sangvină deficitară, moment în care ele se extind rapid pentru a ajuta la procesul de vindecare.
Studiile aflate încă în desfăşurare sugerează că progenitorii EndoMac ar putea fi folosiţi pentru a stimula vindecarea în cazul unor afecţiuni precum diabetul, o boală pe durata căreia organismul întâmpină dificultăţi atunci când încearcă să se repare în mod corespunzător.
„Când am transplantat aceşti progenitori în răni diabetice, am observat o îmbunătăţire considerabilă a vindecării în câteva zile”, a declarat Sanuri Liyanage, membră echipei de cercetare, într-un comunicat de presă.
„În teorie, acest lucru ar putea schimba regulile jocului pentru pacienţii care suferă de răni cronice”, a adăugat Sanuri Liyanage.
Ea a spus că descoperirea reprezintă o evoluţie promiţătoare pentru crearea unor tratamente mai eficiente care să sprijine capacitatea organismului de a se vindeca şi de a-şi menţine funcţiile de-a lungul timpului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii