Cercetătorii finlandezi au descoperit o nouă modalitate de a dezvolta vase de sânge în mini-organe „crescute” în laborator
Universitatea Oulu din Finlanda a anunţat joi că cercetătorii săi au dezvoltat o nouă metodă de „creştere” a vaselor de sânge funcţionale în mini-organe concepute în laborator, cunoscute sub numele de organoizi, transmite agenţia Xinhua, citată de Agerpres.
Organoizii sunt versiuni miniaturale şi simplificate ale organelor. Ei sunt creaţi în laborator pentru a imita funcţiile şi structurile esenţiale ale organelor reale.
Adăugarea vaselor de sânge este esenţială pentru ca aceşti organoizi să semene şi mai mult cu organele reale şi pentru a spori potenţialul lor în cercetarea medicală.
Pentru a crea vasele de sânge, cercetătorii au folosit membrana corioalantoidă a unui embrion de pui şi un dispozitiv specializat numit „laborator pe un cip” (lab-on-a-chip – LOC).
„Când sunt cultivate pe membrana embrionului de pui, vasele de sânge nu numai că se formează, dar se şi conectează la sistemul circulator al puiului pentru a primi oxigen”, a explicat Seppo Vainio, profesor de biologia dezvoltării la Universitatea din Oulu.
O reuşită esenţială a acestei metode, a subliniat Vainio, este că organoizii vascularizaţi pot fi transferaţi pe o platformă de creştere artificială, păstrându-şi intactă reţeaua de vase de sânge.
Această tehnică, testată pe organoizi renali – deosebit de greu de vascularizat – marchează un progres semnificativ în tehnologia organoizilor.
Cu vase de sânge funcţionale, aceşti organoizi seamănă şi mai mult cu organele reale, ceea ce îi face deosebit de valoroşi pentru studiul bolilor şi testarea de noi medicamente.
Universitatea din Oulu a declarat că această inovaţie ar putea accelera cercetarea unor afecţiuni precum bolile renale, cancerul, diabetul şi hipertensiunea arterială.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank