Cercetătorii israelieni au dezvoltat o metodă de cartografiere a tuturor proteinelor sintetizate de organismul uman
Cercetătorii israelieni au dezvoltat o nouă metodă de cartografiere a tuturor proteinelor sintetizate de corpul uman, dezvăluind informaţii preţioase despre sănătate şi boli, au anunţat reprezentanţii Institutului de Ştiinţe Weizmann (WIS) într-un comunicat publicat luni, informează agenția de știri Xinhua, citată de Agerpres.
Noul studiu, publicat în revista Cell, identifică proteine din microbiom, corpul uman şi alimente în probele de scaun, oferind o imagine detaliată asupra rolului jucat de intestine în starea de sănătate a oamenilor.
Metoda, denumită IPHOMED (Integrated Proteo-genomics of HOst, MicrobiomE and Diet), combină secvenţierea ADN şi spectrometria de masă pentru a cartografia activitatea microbiomului şi interacţiunile dintre proteine cu o acurateţe fără precedent, potrivit WIS.
Ea decodifică ce proteine provin din ce tulpini bacteriene, precum şi modul în care răspund proteinele intestinului uman la aceste semnale. Acest lucru ajută la explicarea compoziţiei microbiomului, influenţând susceptibilitatea la boli.
Noua metodă oferă, de asemenea, informaţii nutriţionale prin identificarea proteinelor din alimente, ajutând la urmărirea noninvazivă a regimului alimentar al unei persoane.
În cadrul experimentelor, metoda a putut identifica 97% din proteinele din probele de scaun, evidenţiindu-le chiar şi după ce voluntarii au mâncat doar cinci alune.
Acest instrument este valoros pentru înţelegerea dietelor, inclusiv în cazuri precum boala celiacă, pentru care noua metodă a identificat un copil care nu urma o dietă fără gluten.
Cercetătorii israelieni au aplicat metoda la pacienţi cu boli inflamatorii intestinale, descoperind noi proteine ca potenţiale ţinte ale medicamentelor şi identificând biomarkeri pentru a îmbunătăţi diagnosticul şi tratamentul.
În plus, metoda ar putea cartografia modificările proteinelor din intestinul subţire, ajutând la diagnosticarea bolilor greu de detectat.
Cercetătorii au concluzionat că noua metodă oferă un instrument puternic pentru intervenţii medicale şi nutriţionale personalizate, în special pentru tulburările legate de microbiom.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.