Cercetătorii români îi cer premierului Ciucă să ia o decizie rapidă în cazul ministrului Florin Roman, acuzat de plagiat / ”Dezinteres constant al clasei politice față de situația dezastruoasă din cercetare”
Asociația Ad Astra, care reunește sute de cercetători români, îi cere premierului Nicolae Ciucă să ceară o opinie urgentă a CNATDCU legată de suspiciunile de plagiat la adresa ministrului Cercetării, Florin Roman, și să acționeze ”cu fermitate”.
În plus, asociația denunță ”dezinteresul constant al clasei politice și al guvernărilor recente față de situația dezastruoasă a sistemului de Cercetare-Dezvoltare-Inovare din România” și refuzul de a reforma acest domeniu.
- Citește mai jos scrisoarea deschisă adresată de Ad Astra:
Asociația Ad Astra a luat act de situația creată în urma dezvăluirilor din presă privind atât falsificarea CV-ului, cât și a plagiatului lui Florin-Claudiu Roman, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Înțelegem decizia Dvs. de a solicita opinia unor instituții specializate și organe abilitate în acest sens. Vă cerem ca acest demers să fie solicitat de urgență CNATDCU, iar în cazul în care se certifică acuzațiile de fals și de plagiat, să acționați cu corectitudine și fermitate. Ne așteptăm ca abordarea va fi obiectivă și intransigentă.
Asociația Ad Astra constată cu maximă îngrijorare dezinteresul constant al clasei politice și al guvernărilor recente față de situația dezastruoasă a sistemului de Cercetare-Dezvoltare-Inovare din România. Refuzul constant al reformării sistemului de cercetare, subfinanțarea cronică (subliniem poziția ultimă a României în UE), performanțele submediocre în Horizon 2020, sunt doar câteva exemple ce ilustrează starea deplorabilă în care se află Cercetarea din România. In aceste condiții, numirea în fruntea Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării a unui ministru, respectiv a unor secretari de stat cu o verticalitate discutabilă și care pe deasupra nu au nicio tangență cu domeniul Cercetării, reprezintă o sfidare la adresa cercetătorilor din România și îndreaptă spre desființarea de fapt a întregului sistem de CDI din România.
Fiind în pragul aprobării Bugetului de Stat pe 2022, atragem atenția clasei politice că nerespectarea angajamentelor făcute în Programul de Guvernare în ceea ce privește alocările bugetare din PIB, va discredita forțele politice din Coaliția actuală aflată la guvernare și var sublinia încă o dată dezinteresul pentru CDI și pentru comunitatea cercetătorilor din România.
Asociația Ad Astra vă solicită să dispuneți luarea de urgență a următoarelor măsuri:
Să se ceară direct CNATDCU sau sa se inițieze formarea unei comisii speciale pentru analiza cu celeritate atât a tezei de masterat, cât și a CV-ului ministrului Florin-Claudiu Roman și apoi să fie luate cu obiectivitate și fermitate deciziile corespunzătoare
Să fie numiți în pozițiile de secretari de stat pe CDI exclusiv profesioniști, buni cunoscători ai sistemului de cercetare din România, cu integritate morală indiscutabilă
Sa fie demarate măsurile de reformă a CDI preconizate în cadrul PNRR și PSF, exact așa cum au fost prevăzute și aprobate de Comisia Europeană, fără niciun fel de subterfugii în încercarea de a escamota aplicarea acestor reforme
Sa fie alocate în cadrul Bugetului Național pe 2022 minimum 1% din PIB pentru sistemul național de CDI, în conformitate cu angajamentele luate în Programul de Guvernare.
Vă rugăm, de asemenea, să primiți în audiență un grup de cercetători reprezentând Asociația Ad Astra, în ceea ce privește propunerile concrete ale asociației de a readuce la normalitate Cercetarea din România.
Foto: Inquam Photos/ George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii