Cercetătorul Mihai Dima: Cheile unui sistem național performant de cercetare științifică
Ȋn comunitatea științifică din România au loc dezbateri în legatură cu modalitațile prin care sistemul național de cercetare științifică (SNCS) poate fi făcut mai performant. În acest context, consider că este utilă clarificarea unor aspecte importante referitoare la administrarea acestui sistem.
Ȋn prezent, ȋn ansamblul său, SNCS din Romania nu este unul performant la nivel European. Motivul principal îl reprezintă subfinanțarea și irosirea fondurilor de cercetare, realizate în mod sistematic în ultimele decenii de guvernele PSD, a căror singură preocupare reală a fost direcționarea fondurilor publice destinate cercetării spre grupuri de interese. Acest lucru s-a putut perpetua pe parcursul multor ani, din cauza faptului că un procent insuficient de mare din numărul votanților a sancționat prin vot subminarea sistematică a performanței în cercetarea științifică. Existența unei noi majorități parlamentare, de dreapta, poate reprezenta o șansă mare de eficientizare a activității SNCS. Pentru a înțelege cum se poate realiza acest lucru, trebuie să avem răspunsuri clare la câteva întrebări importante.
Care este misiunea SNCS?
SNCS reprezintă una dintre componentele sistemului public, ca și cel de educație sau cel de sănătate, finanțate în cea mai mare parte de stat (la această parte mă refer aici). Este știut că cercetarea-inovarea reprezinta vârful de lance în dezvoltarea oricărei societăți. Misiunea SNCS este de a furniza servicii societății, prin stimularea și sprijinirea economiei (ex. prin cercetare-inovare), prin furnizarea de expertiză de vârf pentru factorii de decizie (ex. în legătură cu epidemii de viruși sau cu schimbările climatice), prin contribuții la securitatea națională (ex. prin furnizarea de soluții tehnologice avansate). Aceste beneficii pentru societate sunt generate pe baza finanțării pe care aceasta o asigură sistemului, prin o parte din taxele și impozitele contribuabililor. Condiția necesară pentru îndeplinirea misiunii sistemului este ca resursele financiare să fie utilizate eficient, ceea ce se poate realiza numai dacă fondurile sunt direcționate către cercetătorii performanți. În caz contrar, sistemul este ineficient, banii sunt irosiți, iar SNCS trebuie ajustat astfel încât să-și îndeplinească misiunea pentru societate.
Cine ia deciziile referitoare la SNCS?
În legatură cu orice sistem național, deciziile majore (ex. nivelul de finanțare dintr-un an și/sau legile după care acesta funcționează) sunt luate de politicieni, pentru că ei au legitimitatea generată de votul exprimat de electorat, în fața căruia răspund pentru consecințele acestora. Acest lucru nu înseamnă că politicienii nu pot consulta și utiliza expertiza cercetătorilor ȋn luarea deciziilor legate de SNC sau că nu pot delega responsabilități unor cercetători de carieră independenți de factorul politic. Desfășurându-se la granița cunoașterii, cercetarea științifică reprezintă o activitate complexă, a cărei coordonare și al cărui management eficient la nivel național necesită o bună cunoaștere a acestui proces. De aceea, consider că delegarea atribuțiilor de conducere și management ale SNCS, dinspre factorul politic către cercetători, reprezintă un aspect benefic. Delegarea este la latitudinea factorului politic.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii