G4Media.ro

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice a fost cenzurată parțial de mai…

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice a fost cenzurată parțial de mai multe țări

Mai multe canale de televiziune, în special în Statele Unite și Maroc, au optat pentru a nu difuza o secvență considerată blasfemie, transmite Le Point, citată de Rador.

Difuzată în întreaga lume, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris a captivat peste un miliard de telespectatori vineri, 26 iulie. Deși a fost primită cu un entuziasm larg împărtășit, ceremonia nu a fost unanim apreciată, după cum reiese din comentariile multor internauți.

La originea controversei? O imagine care a provocat disconfort la televiziunile marocane și americane. Cea în care cântărețul Philippe Katerine apare aproape gol, acoperit în întregime cu vopsea albastră strălucitoare, ieșind dintr-un clopot. Această interpretare barocă a lui Dionysos, zeul vinului, al viței de vie, al teatrului, festivităților și exceselor lor, realizată de artistul celebru pentru hitul său Luxor, a atras critici.

Pe fundal, o reconstrucție a Cinei celei de Taină, ultima cină a lui Hristos pictată de Leonardo da Vinci, cu travestiţi, a stârnit o polemică. Canalul american NBC, care difuzează Jocurile Olimpice din 1988, a ales să difuzeze reclame și imagini ale delegației americane pe durata acestei secvențe.

O Cină blasfematoare

Pe rețelele de socializare, acum faimoasa parodie a tabloului Cina cea de taină a stârnit o puternică tulburare în rândul multor americani, care au perceput-o ca pe un act de blasfemie.

În Maroc, nemulţumirea a fost și ea foarte vizibilă. Pe X, internautul Rachid l’instit a ironizat întrebându-se dacă „cineva era gol” în momentul în care canalul public marocan de televiziune SNRT a difuzat timp de mai multe minute o imagine cu muzeul Luvru.

În China, deși comentatorii de la canalul principal CCTV au arătat o oarecare confuzie la aceste secvenţe, imaginile au fost totuşi difuzate. La fel, la televiziunea australiană, comentatorii ar fi rămas uluiți de această versiune dezbrăcată și excentrică a artistului francez, conform „L’Équipe”.

Cunoscut pentru excentricitățile și provocările sale, Philippe Katerine a reacționat la microfonul BFMTV: „După controverse, nu știu, dacă nu ar fi fost, nu ar fi amuzant”, a spus el. „Dacă toată lumea ar fi de acord şi ar avea aceeasi părere, ce plictiseală pe acest pământ, ar fi un alt fascism. Mi s-a părut foarte bună ideea lui (a lui Thomas Jolly, directorul ceremoniei) de incluziune, nu vom alege excluderea, ar fi ceva oribil”.

Traducere: Gabriela Sîrbu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. A fost o mizerie de spectatol.

  2. Daca diversitatea inseamna sa jignesti pe altcineva atunci nu este diversitate. Iar faptul ca numai tu ca minoritate poti sa te simit jignit de cate ori vrei tu, dar cand jignesti o majoritate inseamna ca majoritatea nu stie sa inteleagea mesajul artistic spune multe despre extremisul acestor minoritati.

  3. 99% din omenire este spălată pe creier. Cand ajungi să crezi în cine cu sfinți și dumnezei atotputernici, îți meriți soarta.

  4. Chestia asta cu incluziunea cu orice pret (bagat pe gat obligatoriu si nu accidental)…pai, si cu dreptul meu (si al majoritatii, dupa cum se vede…) de a nu fi de acord si a respinge cum ramane? Dreptul majoritatii nu mai conteaza in „democratia” asta colorata in toate culorile curcubeului? Drepturile majoritatii nu sunt si ele aparate de „drepturile omului”? Discriminarea pozitiva inceputa cu ceva decenii in urma a fost premergatoare la tot ce se intampla in ziua de azi …Crezi au ba in Dumnezeu, „nihil sine Deo” (un filozof-scriitor francez modern a a zis-o secolul trecut „secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc”)! Slava Domnului ca am avut altceva mai sanatos pentru minte si suflet de facut si n-am urmarit „deschiderea” asta de te duce cu gandul la „Sodoma si Gomora” care sunt pe cale de…recidivus. In rest, fiecare cu ale lui, „incluzatii” cu ale lor si majoritarii cu ale lor, toti suntem muritori si la un moment dat va trebui sa tragem o linie si vom face totalul, unii vor avea cu plus atii cu minus…functie de gradul sau de „incluziune” sau „excludere”, nu stiu la mine ce semn va fi in final, dar eu exculd total asa ceva.