G4Media.ro

Ceremoniile de comemorare a 80 de ani de la eliberarea lagărului de…

Foto: Petru Clej

Ceremoniile de comemorare a 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz reunesc 50 de supraviețuitori și zeci de delegații naționale / 1 milion de evrei au murit la Auschwitz între 1940-1945

Ceremonii de comemorare la 80 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz-Birkenau urmează să aibă loc luni la situl acestui fost lagăr nazist german, reunind aproximativ cincizeci de supravieţuitori, transmite France Presse.

Sub poarta de intrare istorică în Birkenau, aceştia vor lua parte la o ceremonie oficială, alături de zeci de lideri, printre care regele Marii Britanii, Charles al III-lea, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, precum şi cancelarul şi preşedintele Germaniei, Olaf Scholz şi Frank-Walter Steinmeier.

Ceremonia urmează să înceapă la ora locală 16:00 (15:00 GMT) şi vor participa 54 de delegaţii internaţionale.

„Anul acesta, ne concentrăm pe supravieţuitori şi pe mesajul lor”, a declarat, pentru AFP, Pawel Sawicki, purtătorul de cuvânt al muzeului Auschwitz. „Nu vor exista discursuri ale politicienilor”, a subliniat el.

Potrivit organizatorilor, aceasta ar putea fi ultima comemorare importantă care să reunească un grup mare de supravieţuitori.

„Ştim cu toţii că peste zece ani, pentru cea de-a 90-a comemorare, nu va mai fi posibil să avem un grup atât de mare”, a spus Sawicki.

Auschwitz-Birkenau a devenit simbolul genocidului comis de Germania nazistă asupra a şase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit în acest loc între 1940 şi 1945, precum şi asupra a peste 100.000 de neevrei.

Lagărul a fost înfiinţat în 1940 în barăcile din Oswiecim, în sudul Poloniei ocupate, oraş al cărui nume a fost germanizat în Auschwitz de către nazişti. Primii 728 de prizonieri politici polonezi au sosit pe 14 iunie acelaşi an.

La 17 ianuarie 1945, confruntaţi cu înaintarea trupelor sovietice, naziştii au forţat 60.000 de prizonieri emaciaţi să mărşăluiască spre vest în ceea ce a devenit cunoscut drept „Marşul morţii”.

Între 21 şi 26 ianuarie, germanii au aruncat în aer camerele de gazare şi crematoriile de la Birkenau şi s-au retras.

Pe 27 ianuarie, trupele sovietice au sosit şi au găsit 7.000 de supravieţuitori.

Ziua eliberării lagărului a fost proclamată de Organizaţia Naţiunilor Unite drept Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Până la invazia Ucrainei în 2022, o delegaţie rusă a participat întotdeauna la ceremoniile de comemorare, dar în ultimii trei ani nu a mai fost invitată, o decizie a organizatorilor care a fost puternic criticată de Moscova.

Zvonurile privind posibila participare a premierului israelian Benjamin Netanyahu la ceremonii au stârnit, de asemenea, controverse.

Anul trecut, Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele lui Netanyahu, suspectat de crime împotriva umanităţii şi crime de război.

La cererea preşedintelui polonez, Andrzej Duda, guvernul polonez a confirmat luna trecută că nu îl va aresta pe Netanyahu dacă va vizita Auschwitz, chiar dacă se pare că liderul israelian nu are nicio intenţie să vină.

Israelul va fi reprezentat de ministrul educaţiei, Yoav Kisch.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cauți o fată? Intră pe site-ul 𝗥𝐎𝗞𝐀.𝗟𝐎𝗟

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.