G4Media.ro

Cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, pentru a treia oară în…

Cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, pentru a treia oară în Birourile reunite ale Parlamentului / POT, AUR, SOS şi USR au strâns 178 de semnături dar nu au voturile necesare pentru a trece suspendarea, în plenul reunit

Cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis intră, luni, pentru a treia oară în şedinţa Birourilor reunite ale Parlamentului. După ce solicitarea Opoziţiei a fost respinsă de două ori, din motive procedurale, de data aceasta POT, AUR, SOS şi USR au strâns 178 de semnături. Cu toate acestea, partidele semnatare nu au voturile necesare pentru a trece o astfel de solicitare, în plenul reunit, fiind necesare 233 de voturi, iar aceste partide având doar 215 voturi în cele două Camere, transmite News.ro.

Partidele din opoziţie au redepus, miercuri seară, la Parlament, cererea de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, cu ajutorul semnăturilor de la USR. Solicitarea este însoţită de 178 de semnături ale unor parlamentari de la POT, AUR, SOS şi USR. În aceeaşi zi, într-o şedinţă de BPR, a doua cerere a Opoziţiei fusese respinsă, din motive procedurale. Doi parlamentari care au plecat din S.O.S România, Alexandrin Moiseev şi Ştefan Alexandru Băişanu, şi-au retras semnăturile de pe solicitarea de suspendare. 

Ce prevede Constituţia Art. 95 din Contituţie – Suspendarea din funcţie, prevede că în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui. Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui. 

Cum arată calculele politice, în Parlament Pentru a trecere de votul comun al Parlamentului, solicitarea de suspendare a preşedintelui trebuie să întrunească majoritarea voturilor deputaţilor şi senatorilor, adică 233 de voturi în favoarea cererii de suspendare. PSD, PNL, UDMR şi minorităţile au în Camera Deputaţilor 174 de parlamentari şi 68 la Senat, în total 242 de voturi împotriva suspendării preşedintelui. AUR, SOS, POT şi USR au în Camera Deputaţilor 151 de parlamentari care ar vota suspendarea preşedintelui iar la Senat, 64 de parlamentari, în total 215 voturi în favorarea suspendării şefului statului. 

Mai sunt doi parlamentari neafiliaţi la Senat şi 5 la Camera Deputaţilor, în total 7, aceştia fiind parlamentari care au părăsit S.O.S România. Potrivit calculelor politice, Opoziţia nu are şanse să treacă, la un vot în plenul reunit, cererea de suspendare. Preşedintele Senatului Ilie Bolojan, declara recent că demersurile făcute în Parlament pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis sunt unele cu caracter strict politic, prin care partidele care le susţin încearcă să acumuleze capital electoral criticându-l pe preşedinte care, după un deceniu de mandat, are o popularitate scăzută. 

Bolojan atrăgea atenţia că, din punct de vedere instituţional şi al calendarului electoral, o suspendare a şefului statului ar deregla calendarul alegerilor prezidenţiale din luna mai ceea ce ar duce la situaţie de „nonsens instituţional”. ”Dacă acel referendum ar trece, gândiţi-vă că, practic, ar trebui organizate alegeri prezidenţiale ca un efect al trecerii referendumului după data stabilită în calendarul electoral, deci după data de 4 mai şi de 18 mai. Prin urmare, este un nonsens instituţional şi aici nu se pune problema să aperi un om, pe domnul Iohannis, nu se pune această problemă. Dar cred că dacă gândeşti instituţional îţi dai seama că este un nonsens şi, pur şi simplu, dacă aperi, aperi o stabilitate instituţională a ţării noastre”, afirma preşedintele Senatului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Stati sa ajunga la vot in plen si mai vedem dupa daca au sau nu majoritate

  2. USR face aceeasi greseala ca in trecut, voteaza cot la cot cu extremistii. Bravo USR, te reprezinta!

    • Fac ei multe greseli, dar nu de data asta, cred eu. Suspendarea va mai „ostoi” supararea si nelinistea societatii, apoi vom vedea si cum se „prezinta” Bolojan in postura de sef de stat (pentru mine, luna aia din 2012 cu Crin Antonescu la suspendarea lui Basescu, a fost edificatoare…). Nu ca suspendarea asta ar tine loc de lamuri concrete/pertinente si oneste pentru anularea alegerilor….

    • La nivel local, PSD si PNL voteaza cot la cot cu extremistii in foarte multe localitati, inclusiv la Bucuresti. Si in parlament la fel, la multe legi, inclusiv cele de pastrare a pensiilor speciale nesimtite.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.