G4Media.ro

Cererea DNA pentru ridicarea imunității fostului ministru PSD Florian Bodog a fost…

Foto: Florian Bodog. Sursa: Inquam Photos / George Călin

Cererea DNA pentru ridicarea imunității fostului ministru PSD Florian Bodog a fost transmisă Comisiei juridice a Senatului, care se va întruni săptămâna viitoare

Biroul permanent al Senatului a decis, luni, să transmită Comisiei juridice solicitarea DNA de ridicare a imunităţii fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog, suspectat de săvârşirea unor fapte asimilate infracţiunilor de corupţie legate de modalitatea în care ar fi angajat o consilieră în perioada mandatului său, transmite Agerpres.

„În calitatea mea de preşedinte interimar sau delegat, cum vreţi să o luaţi, am convocat Biroul permanent pentru că am avut pe ordinea de zi o scrisoare de la Parchetul General în ceea ce îl priveşte pe colegul nostru domnul senator Bodog. Regulamentul Senatului, la articolul 161, spune că Biroul permanent transmite Comisiei juridice scrisoarea Parchetului General. Comisia juridică, în cel mult cinci zile, trebuie să facă un raport. Noi am transmis Comisiei juridice şi am şi votat programul pentru săptămâna viitoare al Comisiei juridice. Deci, noi am transmis astăzi, începând de mâine curg cinci zile”, a precizat vicepreşedintele Senatului, social-democratul Nicolae Moga, la finalul şedinţei Bp.

El a adăugat că, potrivit Regulamentului Senatului, Comisia juridică „în termen de 14 zile trebuie să prezinte raportul”.

„Dacă prezintă raportul, atunci trebuie să se întrunească din nou Biroul permanent să facă un alt program şi, eventual, dacă este vacanţă parlamentară, eventual să fie o sesiune extraordinară, dar asta stabileşte Biroul permanent după ce ia act de raportul Comisiei juridice”, a explicat Moga.

La rândul său, președintele Comisiei juridice a Senatului, Robert Cazanciuc, a explicat că prima ședință a comisiei va avea loc săptămâna viitoare, luni sau marţi, pentru a se discuta preliminar solicitarea în cazul lui Bodog.

„Astăzi (luni – n.r.) am fost invitat la Biroul permanent pentru a da câteva explicaţii tehnice cu privire la această procedură. La finalul sesiunii parlamentare, Biroul permanent a stabilit un program de lucru pentru comisiile permanente, Comisia juridică are program de lucru în ultima săptămână din luna august. Regulamentul Senatului spune destul de clar că în aceste situaţii Biroul permanent trebuie să fixeze un termen de 5 zile pentru Comisia juridică pentru a prezenta o primă evaluare preliminară a dosarului. De aceea, Biroul permanent a hotărât astăzi nu numai transmiterea sesizării la Comisia juridică, dar şi un program de lucru suplimentar pentru Comisia juridică pentru săptămâna viitoare. Termenul de 5 zile curge din momentul în care Comisia juridică este sesizată, astăzi sau mâine, şi el se împlineşte luni sau marţi. Luni sau marţi voi convoca Comisia juridică în şedinţă, dar, începând de astăzi sau mâine, în funcţie de cum vor trimite dosarul la noi, membrii Comisiei juridice vor avea acces la dosar pentru a putea face această evaluare preliminară. În prima şedinţă a comisiei, noi va trebui să propunem Biroului permanent un termen pentru această procedură, de studiere a dosarului, de audiere obligatorie a senatorului, de formulare de apărări, obiecţiuni, tot ce este procedural în această situaţie”, a explicat luni Robert Cazanciuc, la Senat.

Întrebat dacă raportul preliminar va cuprinde şi audierea fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog, el a precizat: „Nu, raportul preliminar cuprinde doar opinia membrilor Comisiei juridice cu privire la intervalul de timp necesar pentru a încheia toată procedura, de studiu pentru fiecare membru al comisiei, de audiere a senatorului, de eventuale formulări de apărări în acest interval. Ulterior, Biroul permanent va stabili un termen pentru Comisia juridică pentru raportul final”.

Cazanciuc a adăugat că senatorul Bodog va avea acces la dosar după ce se vor întruni membrii Comisiei juridice, „probabil, de luni încolo”.

„Până luni, membrii Comisiei juridice vor studia dosarul, vor stabili asupra intervalului de timp necesar în funcţie de complexitate şi de luni încolo va putea şi domnul Bodog să vină să studieze dosarul. (…) Lucrurile se mişcă, să spunem, într-un ritm destul de procedural, acum, o să vedem de săptămâna viitoare încolo când se va întruni Biroul permanent şi ce termen va stabili pentru Comisia juridică, pentru raportul final”, a mai spus el.

Potrivit articolului 161 alineatul (2) din Regulamentul Senatului:

  • ”În cazul în care preşedintele Senatului primeşte o solicitare a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de a aproba o cerere de urmărire penală a unui senator care este membru al Guvernului, respectiva solicitare este adusă la cunoştinţa Biroului permanent al Senatului, de îndată. Biroul permanent al Senatului are obligaţia să ceară Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări să prezinte, în cel mult 5 zile, o primă evaluare a respectivei solicitări şi o estimare a timpului necesar pentru a realiza audierea senatorului şi pentru a studia documentele înaintate de procurorul general. Pe baza evaluării preliminare, Biroul permanent al Senatului va fixa un termen de depunere a raportului de către Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, termen care nu poate fi mai mare de 14 zile”.  

Săptămâna trecută, procurorii DNA au transmis Senatului o cerere de încuviințare a urmăririi penale pe numele lui Florian Bodog, el fiind suspect de abuz în serviciu în legătură cu angajarea unei consilier când era ministrul al Sănătății. Mai precis, angajarea ar fi fost fictivă.

Fostul ministru PSD al Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat joi, pentru Agerpres, că niciunul dintre consilierii pe care i-a avut la minister nu se află în situaţia de a nu fi prestat activitatea pe care i-a trasat-o.

Potrivit DNA, „în perioada februarie 2017 – ianuarie 2018 demnitarul (care în prezent nu mai ocupă funcţia de ministru), deşi cunoştea că persoana angajată în funcţia de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu şi nu a prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului, ar fi atestat în mod nereal prezenţa acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezenţă şi nu a luat măsuri pentru sancţionarea disciplinară”.

Astfel, arată procurorii, consiliera ministrului de la acea dată ar fi obţinut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 77.985 de lei, sumă ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv.

Foto: Florian Bodog, fost ministru (PSD) al Sănătății. Sursa: Inquam Photos / George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Vai, ce de munca pentru comisia juridică!
    Si o sa o dea ca la Motocicleanu!