G4Media.ro

Cetate bine conservată din secolul al VI-lea descoperită în oraşul antic Moesionis,…

sursa foto: G4Media

Cetate bine conservată din secolul al VI-lea descoperită în oraşul antic Moesionis, în nord-estul Bulgariei

O cetate bine conservată datând din secolul al VI-lea d.Hr., epoca împăratului roman estic Iustinian cel Mare, a fost descoperită în oraşul antic Moesionis, lângă Tărgovişte, în nord-estul Bulgariei, a declarat pentru BTA prof. Nikolay Ovcharov, consultant ştiinţific al sitului arheologic, transmite Agerpres.

Unele dintre rămăşiţele cetăţii sunt păstrate la o înălţime de cel puţin trei metri şi excavările continuă. „Este unic, pentru că avem o oportunitate incredibilă de a înţelege cum arăta o cetate în timpul lui Iustinian cel Mare. Mai mult, este important ca aceasta (cetatea) să includă o reşedinţă episcopală din secolul al VI-lea, care ne arată importanţa mormântului în Moesionis la acea vreme. Ştim că aici a început în mare măsură cultul Sfântului Andrei, botezătorul Bulgariei de Nord-Est”, a explicat prof. Ovcharov.

Detalii despre progresul lucrării în timpul verii arheologice 2024 a oraşului antic şi medieval târziu Moesionis vor fi oferite în cadrul unei conferinţe de presă marţi. În 2024, şeful lucrării de excavare este din nou Ştefan Ivanov, arheolog de la Muzeul Regional de Istorie Tărgovişte.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. In arheologie (cu toate ca si ei sunt relativ saraci, ca si noi) bulgarii au un cap in ce fac. Noi mai descoperim cate ceva cand se face o autostrada, metrou, mall, d-astea; si „se” gaseste „ceva” care incurca treaba. Bulgarii, in ultimii 40-50 de ani au facut niste sapaturi care au dus la rezultate formidabile: Mormantul tracic de la Svestari (posibil al lui Dromihete), Comoara de la Varna, Mormantul tracic de la Aleksandrovo etc, sunt mai multe si sunt spectaculoase, unele.
    De altminteri, in cazul specific al Dobrogei nici nu-ti trebuie cine stie ce stiinta, e doar common sens sa crezi ca locurile alea trebuie sa fie pline de vestigii ale trecutului greco-latin (cel putin). Mai ramane si sa actionezi. Daca esti interesat, fireste…

    • În Dobrogea trebuie doar sa înfigi hârlețul ceva mai adânc și dai cel puțin de un ciob de oală făcută acum …sute de ani, fie de turci, de bulgari, de români, de greci. Dacă înfigi și mai adânc constați ca un șir nesfârșit de seminții s-au perindat pe acolo.

    • De romani…