G4Media.ro

Cetatea dacică de la Sarmisegetuza va fi restaurată prin PNRR. Contractele de…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Cetatea dacică de la Sarmisegetuza va fi restaurată prin PNRR. Contractele de 7,41 milioane de euro, semnate

Ministrul Marcel Boloș și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, au semnat miercuri trei contracte în valoare totală de 7,41 milioane euro, pentru restaurarea obiectivelor de patrimoniu cultural – istoric de la Sarmisegetuza Regia, potrivit unui comunicat de presă.

Proiectele finanțate prin Programul ”România atractivă” sunt incluse în două din cele 12 rute culturale promovate prin Componenta 11 – Turism și Cultură a Planului Național de Redresare și Reziliență: ruta castrelor și ruta cetăților. Prin contractele semnate vor fi realizate investiții importante pentru valorificarea siturilor arheologice care alcătuiesc ansamblul cetăților dacice din Munții Orăștiei, incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Investițiile includ atât lucrări de restaurare, cât și crearea unor noi spații expoziționale și punere în valoare a sitului.

La intrarea în situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, obiectiv inclus în ruta castrelor romane, va fi amenajat un muzeu de sit modern și puțin invaziv, care va avea și un punct de belvedere asupra sitului și amfiteatrului roman din apropiere. În interiorul muzeului va fi reconstituită una din cele două fântâni de marmură, cu elemente sculpturale unice în Dacia, care făceau parte din intrarea monumentală în forul roman. Tot aici vor fi expuse într-un mod interactiv și cele mai importante descoperiri arheologice din primul oraș al Daciei romane. Valoarea contractului semnat pentru acest obiectiv este de 2,56 milioane euro.

Intrarea în forul roman, obiectiv inclus în ruta castrelor romane, este una dintre cele mai timpurii construcții monumentale din Dacia, din zona intrării provenind prima dovadă epigrafică din Dacia referitoare la edificarea unei clădiri. În secolul al doilea, forul a fost reconstruit în marmură. Se păstrează aici fragmentele a două coloane din cele patru de foarte mari dimensiuni, de c. 10 m înălțime, care vor constitui și obiectul proiectului, cel puțin una dintre acestea urmând să fie ridicată pe locul original de construcție. Valoarea investiției: 2,56 milioane euro.

Al treilea contract vizează conservarea și restaurarea unuia dintre cele mai importante edificii ale antichității dacice, templul de pe terasa a X‑a de la Sarmizegetusa Regia. Obiectivul este inclus în ruta cetăților, valoarea investiției fiind de 2,29 milioane euro.

Prin Componenta 11 – Turism și cultură din Planul Național de Redresare și Reziliență al României sunt alocate peste 100 milioane euro pentru promovarea a 12 rute turistice și culturale din România:

Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate;
Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate;
Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate;
Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 de obiective promovate;
Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate;
Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;
Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate;
Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate;
Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate;
Ruta cetăților – 30 de obiective promovate, 5 cetăți restaurate;
Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării);
Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiționale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradițională.

Până în prezent, au fost semnate contacte de finanțare în valoare de 90 milioane euro pentru investiții în obiectivele incluse în 10 rute culturale și turistice din Programul ”România atractivă”: ruta culelor, ruta curiilor, ruta satelor tradiționale, ruta Delta Dunării, ruta castrelor, ruta castelelor, cetăților, ruta Sfântului Ladislau, a bisericilor de lemn și ruta mănăstirilor din zona Moldovei.

De asemenea, în cadrul aceleiași componente a Planului Național de Redresare și Reziliență au fost semnate contracte în valoare totală de 59 milioane de euro pentru înființarea, modernizarea și restaurarea a 8 muzee și memoriale: Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România și Memorialul „Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat, Muzeul identităților și conflictelor transilvănene, Memorialul Revoluției-decembrie 1989, Memorialul Victimelor, Muzeul Industrializării forțate și al dezrădăcinării, Râpa Robilor și Muzeul ororilor comunismului.

Componenta 11 – Turism și Cultură din PNRR, prin care sunt finanțate aceste investiții, dispune de o alocare totală de 449 milioane de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Niște oligofreni…. În ce mama naibii investesc acolo? Mai aduc pietre sau ce naiba?