G4Media.ro

Cetatea Poienari a fost închisă din cauza urşilor la doar două săptămâni…

sursa foto: Unsplash/ Céline Chamiot-Poncet

Cetatea Poienari a fost închisă din cauza urşilor la doar două săptămâni de la redeschidere. Un urs a rupt gardul electric de protecţie şi a ajuns în zona de acces a turiştilor

Cetatea Poienari, cel mai important obiectiv turistic al judeţului Argeş, a fost închisă temporar, începând de marţi, din cauza urşilor, la două săptămâni de la momentul redeschiderii ei, după cel puţin doi ani de reabilitări majore. Autorităţile judeţene au luat această decizie după ce un ura a rupt gardul electric de protecţie şi a pătruns în zona de acces a turiştilor, transmite News.ro.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Cetatea Poienari, cel mai important obiectiv turistic al judeţului Argeş, aflată în administrarea Muzeului Judeţean Argeş, instituţie finanţată de Consiliul Judeţean Argeş, este închisă începând de marţi, 29 aprilie 2025, a anunţat Cosniliul Judeţean Argeş pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, decizia de închidere a cetăţii a fost luată după ce luni, 28 aprilie 2025, un urs a rupt gardul electric de protecţie şi a pătruns în zona de acces a turiştilor.

„Măsura de închidere a Cetăţii Poienari a fost luată pentru protecţia turiştilor, iar accesul la Cetatea Poienari va fi posibil după ce zona va fi securizată. Pentru soluţionarea situaţiei vor fi sesizate instituţiile abilitate, respectiv Instituţia Prefectului”, mai menţionează Consiliul Judeţean Argeş.

Cetatea Poienari, cunoscută şi ca Cetatea lui Vlad Ţepeş, unul dintre cele mai importante obiective turistice din judeţul Argeş, care atrăgea anual peste o sută de mii de vizitatori, a fost închisă turiştilor la sfârşitul anului 2021, pentru lucrări de conservare şi reabilitare.

În iulie 2021, a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie pentru lucrările de conservare şi reabilitare a Cetăţii Poienari. Lucrările vizau suprafaţa de 1.897 metri pătraţi, cuprinzând suprafaţa construită a cetăţii şi scările care duc până la cetate. Valoarea totală a contractului de proiectare şi execuţie a lucrărilor a fost de 20.133.693 lei cu TVA.

Începute în vara anului 2022, lucrările au fost terminate anul trecut şi recepţionate în această primăvară, Cetatea Poienari fiind deschisă publicului în 14 aprilie.

Ultima restaurare a cetăţii Poienari a avut loc în 1971, aşa încât acum a avut nevoie de reabilitări majore – numeroase consolidări ale zidurilor, dar şi refacerea completă a celor 1.400 de trepte de acces şi montarea balustradelor.

Dată fiind frecventa prezenţă a urşilor în zonă, autorităţile au decis ca în jurul cetăţii şi drumului de acces să fie montate garduri electrice împotriva urşilor.

Înainte de pandemia de COVID, Cetatea Poenari era vizitată anual de 100.000 de turişti. În anul 2020, numărul acestora a scăzut la 80.000. Aflată în proprietatea Judeţului Argeş şi administrată de Muzeul Judeţean Argeş, Cetatea Poienari este încadrată ca Monument istoric de categoria A de importanţă naţională şi internaţională.

Ridicată în secolul al XIV-lea, în timpul domniei lui Negru Vodă, şi având la început un singur turn, Cetatea Poienari a fost extinsă în timpul domniei lui Vlad Ţepeş. Monumentul istoric se află în apropierea Barajului Vidraru, la 27 de kilometri de Curtea de Argeş şi la peste 150 de kilometri de Bucureşti. Reşedinţă secundară a lui Vlad Ţepeş, Cetatea Poienari a fost construită ca fortăreaţă împotriva otomanilor, nefiind vreodată cucerită. Cetatea fost ultimul refugiu al lui Vlad Ţepeş înainte ca acesta să plece în Transilvania.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.