G4Media.ro

Ministerul Afacerilor Externe confirmă că un cetățean român a fost reținut în…

sursa foto: Unsplash/ Grant Durr

Ministerul Afacerilor Externe confirmă că un cetățean român a fost reținut în regiunea separatistă georgiană Abhazia / Presa rusă a relatat că bărbatul este acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei

UPDATE Ora 19.48: Ministerul Afacerilor Externe a precizat că se confirmă cetățenia română a unei persoane reținute în așa-zisa republică Abhazia.

„Reprezentanții MAE sunt în legătură cu familia cetățeanului român și continuă demersurile pentru a acorda asistența consulară necesară”, mai precizează sursa citată.

UPDATE Ora 16.40: Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că s-a autosesizat ca urmare unor informatii cu privire la retinerea pe teritoriul autoproclamatei republici Abhaze (teritoriu georgian ocupat temporar de Federatia Rusă) a unui cetățean român.

Au fost făcute demersuri în regim de urgență vizând confirmarea cetățeniei și a circumstanțelor reținerii pentru a se putea asigura asistența consulară necesară. Până la acest moment, nu a fost primită o solicitare de asistență.

UPDATE Ora 14.20: Angajaţii Serviciului Securităţii de Stat (SGB) din Abhazia – regiune separatistă prorusă din Georgia – au reţinut un cetăţean român care, susţin ei, la indicaţiile reprezentanţilor serviciilor speciale ucrainene, trebuia să filmeze cu ajutorul unei drone instalaţii militare de pe teritoriul republicii a cărei independenţă este recunoscută de Moscova, dar nu şi de comunitatea internaţională. Anunţul a fost făcut vineri de serviciul de presă al SGB din Abhazia, care a publicat pe site-ul său oficial o înregistrare video cu persoana reţinută, transmite News.ro.

Potrivit SGB, cetăţeanul român se numeşte David Cherci Adrian. Acesta ar fi intrat pe teritoriul Abhaziei cu o viză în scop turistic, dar, după sosirea sa la Suhumi, ar fi intrat în contact cu angajaţi ai Direcţiei Principale de Informaţii a armatei din Ucraina (GUR). Aceştia l-ar fi „obligat” să filmeze o serie de instalaţii militare, „astfel încât să poată părăsi Abhazia în siguranţă”, se spune într-un comnunicat al serviciului de securitate din Abhazia, citat de agenţia oficială rusă TASS.

În imaginile difuzate de SGB, pretinsul cetăţean român este arătat coborând dintr-o dubă însoţit de agenţi care îl conduc într-un birou pentru interogatoriu. Aici, tânărul face o depoziţie în limba engleză, declaraţiile sale fiind traduse, în înregistrare, în limba rusă.

„În cadrul măsurilor operative de contracarare a serviciilor de informaţii străine care acţionează în detrimentul securităţii Republicii Abhazia, angajaţii SGB au prevenit şi reprimat o tentativă de atragere a cetăţeanului român David Cherci Adrian pentru a culege informaţii despre instalaţiile militare de pe teritoriul Abhaziei. Cherci a intrat pe teritoriul Abhaziei cu o viză în scop turistic, dar după sosirea sa la Suhumi, în cursul activităţilor operative, ofiţerii SGB au primit date privind contactele sale cu angajaţi ai Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) din Ucraina”, se arată în comunicatul SGB citat de TASS.

Potrivit TASS, deţinutul din înregistrarea video susţine că ofiţerii GUR din Ucraina l-au obligat să filmeze o serie de instalaţii militare, astfel încât să poată părăsi Abhazia în siguranţă.

Potrivit serviciului de presă al SGB, ofiţerii SGB au confiscat toate mijloacele tehnice de la locul de şedere temporară a cetăţeanului român în Abhazia, iar în continuare se desfăşoară măsuri operative cu privire la acesta, menţionează TASS.

Știrea inițială: Un cetățean român a fost reținut în regiunea separatistă georgiană Abhazia. David Kerch Adrian este acuzat că a colaborat cu serviciile secrete ucrainene. El ar fi trebuit să filmeze instalații militare cu ajutorul unei drone, anunță Serviciul securității de stat, scrie agenția de presă rusă RIA Novosti citată de Pravda.

„În timpul activităților operative desfășurate la 10 decembrie, forțele Serviciului Securității de Stat au împiedicat o tentativă de implicare a cetățeanului român David Kerch Adrian în colectarea de informații despre instalațiile militare situate în Abhazia”, se arată în mesaj.

Bărbatul ar venit în Abhazia în scop turistic, dar ar fi fost în contact cu Direcția Principală de Informații a Ucrainei (GUR) în vederea transferului de date privind amplasarea unor facilități militare.

Agenția de presă rusă RIA Novosti nu a prezentat alte detalii, iar deseori Rusia arestează abuziv cetățeni occidentali pentru presupuse fapte de spionaj, fără nicio probă, pentru eventuale negocieri ulterioare. Dat fiind că David Kersch ar fi cetățean român este posibil ca autoritățile ruse să fi trecut la măsuri de acest gen ca reacție față de poziționarea României pro-Ucraina.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Roman cu accent englezesc:))

  2. Va dati seama roman in Abhazia. Ce draq cauta ala acolo si ce spion vrea sa invadeze Ukraina Abhazia? propaganda rusnaca chiar e de maro.

  3. Evmomentul ca România să mai expulzeze niște „diplomați” ruși

  4. Ceva nu se potriveste in povestea asta… io nu cred ca serviciile de spionaj ale Ucrainei stau, asa, intr-un romanas venit si el ca turist in Abhazia ocupata de rusi. Individul nu arata nici cel mai mic stres, coboara din duba si vorbeste dupa aia extrem, extrem de relaxat (a se citi un pic limbajul corpului si al fetei).

  5. Acum se va vedea pe ce dam pensii speciale. Toata priceperea se va arata publicului

  6. Turism in Abhazia. Gluma anului, sau poate a deceniului.

  7. Atentie cand călătoriți în Rusia, state satelite ei cum e și regiunea autonoma Abhazia(mai ales pe fondul revoltei și al protestelor după alegerile din Georgia), se pare ca securitatea va urmărește la tot pasul.Restul mi se pare o înscenare locală, ca sa dea bine la publicul prorus pe fondul revoltelor fata de rezultatul alegerilor din Georgia, care a integrat Abhazia autonomă.

  8. La noi în țară poti deține legal o drona daca ai certificat de înmatriculare la Autoritatea Aeronautică Civilă, iar daca ai autorizație de navigabilitate poti sa o ridici de la sol și sa filmezi cu ea posibil și obiective turistice, însă intr=un stat străin trebuie sa respecți reglementările de acolo.Daca nu ai astfel de documente și la noi fapta e infracțiune.