Cetățeanul britanic care a luat ostatici patru persoane la o sinagogă din Texas a fost investigat în trecut de serviciul secret intern MI5
Malik Faisal Akram, din Blackburn în Lancashire, a făcut obiectul unei investigații a MI5 la sfârșitul anului 2020, dar până când a zburat în SUA, s-a considerat că nu mai reprezenta un risc.
Cei patru oameni ținuți ostatici la sinagoga din Colleyville, lângă Dallas, au fost în cele din urmă eliberați nevătămați, după un asediu de 10 ore, în timp ce Akram, în vârstă de 44 de ani, a fost împușcat mortal de poliția federală FBI.
El a fost pe lista de urmărire a serviciului de securitate britanic ca „subiect de interes” în 2020 și a fost investigat în a doua jumătate a acelui an, dar până în 2021 Akram, care avea antecedente penale în Marea Britanie, trecuse de pe lista activă la fosta listă de subiecte de interes și nu mai era considerat o amenințare.
Doi adolescenți rămân în custodia poliției după ce au fost arestați în Anglia în cadrul anchetei a ceea ce președintele american Joe Biden a descris drept „un act de teroare”, dar vârsta și sexul lor nu au fost date publicității.
Asediul a început sâmbătă în jurul orei 11:00, ora locală (18:00 în România), când poliția a fost chemată la sinagoga Congregation Beth Israel.
Akram a obținut accesul inițial la sinagogă în timpul serviciului, pretinzând că este un bărbat fără adăpost, potrivit unei surse din poliție citată de CBS.
Un ostatic a fost eliberat după șase ore, în timp ce ceilalți trei – inclusiv rabinul sinagogii – au scăpat câteva ore mai târziu.
Rabinul Charlie Cytron-White a povestit la CBS cum el și alți doi ostatici au reușit să iasă „fără să se tragă nicio împușcătură” după ce a aruncat cu un scaun asupra atacatorului.
Atât poliția din Manchester, cât și Poliția Metropolitană a Londrei au declarat că sunt în contact cu autoritățile americane, iar poliția de combatere a terorismului din nord vestul Angliei conduce ancheta în Marea Britanie.
Se bănuiește că Akram a sosit în SUA pe Aeroportul Internațional JFK din New York în urmă cu două săptămâni, potrivit surselor din poliție, și se crede că ar fi cumpărat arme folosite în incident „pe stradă” după sosirea sa.
MI5 investighează aproximativ 3.000 de Subiecți de interes și are aproximativ 600 de investigații active la un moment dat, dar există și aproximativ 40.000 de cazuri „închise” – cele care au fost analizate anterior – iar serviciul de securitate investighează subiecții de interes doar atunci când consideră că individul poate reprezenta o amenințare.
În timpul confruntării, Akram a fost auzit cerând eliberarea lui Aafia Siddiqui, o o cercetătoare pakistaneză din domeniul neuro-științei care ispășește din 2010 o pedeapsă de 86 de ani de închisoare în Fort Worth, Texas, din apropiere, din cauza unei tentative de a ucide soldați americani în Afganistan.
Siddiqui s-a distanțat de acțiunile lui Akram, emițând o declarație prin intermediul unui avocat.
Luni, ministrul de interne al Regatului Unit, Priti Patel, a declarat că a oferit „sprijinul deplin” al poliției și serviciilor de securitate din Regatul Unit omologului său american.
Ministrul de externe Liz Truss a descris incidentul drept „un act de terorism și antisemitism”, o afirmație repetată de Consiliul Musulman al Marii Britanii, care a numit-o infracțiune motivată de ură și și-a exprimat solidaritatea cu comunitatea evreiască.
Fratele lui Akram, Gulbar, i-a confirmat moartea într-o declarație (acum ștearsă) publicată pe pagina de Facebook a comunității musulmane Blackburn. El și-a cerut scuze victimelor și a spus că fratele său suferea de probleme de sănătate mintală. Prieteni ai lui Akram din Blackburn au spus că sănătatea sa mintală s-a înrăutățit și și-au exprimat surprinderea că a putut călători în SUA.
BBC
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu