G4Media.ro

Cetățeni britanici folosesc teste ADN pentru a obține naționalitatea unor țări europene

Sursa foto: © Norman Chan | Dreamstime.com

Cetățeni britanici folosesc teste ADN pentru a obține naționalitatea unor țări europene

Mulți britanici apelează la testele ADN pentru a solicita cetățenia altor țări, în special cele ale Uniunii Europene, la patru ani de la implementarea Brexit-ului, relatează „The Guardian”, potrivit Rador Radio România.

Potrivit prof. Turi King, directoarea Centrului Milner pentru Evoluție de la Universitatea din Bath din Anglia, „cu cât oamenii fac mai multe teste și își descoperă strămoșii și identitatea părinților biologici, cu atât mai mult pot folosi aceste dovezi pentru a obține cetățenia unei ţări. Un fenomen „care nu va face decât să crească”, crede specialista. Potrivit lui Turi King, naționalitatea irlandeză este cea mai râvnită de britanici, țara fiind membră a Uniunii Europene.

O alegere care poate fi explicată și printr-un scandal care a durat mai bine de douăzeci de ani în Irlanda: între anii 1940 și 1970, Biserica Catolică Irlandeză ar fi obligat zeci de mii de mame singure să-și încredințeze copiii spre adopție în Marea Britanie.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe irlandez, potențialii cetățeni irlandezi au început deja să folosească testele ADN pentru a-și dovedi dreptul la cetățenie, aceste dovezi putând fi folosite pentru cererile de pașapoarte.

Louisa Ghevaert, avocată specializată în dreptul familiei din Marea Britanie, a declarat că testele sunt făcute din trei motive principale: „Constat o împărţire între oamenii care cer o moștenire, cei care au o motivație puternică pentru identitatea lor personală și cei care doresc să încerce să obțină cetățenia. Este o combinație de lucruri, așa cum v-ați aștepta, dar cred că Brexitul a evidențiat, pentru mulți oameni, beneficiile cetățeniei europene”. În 2018, anul în care a fost aprobat acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, aproape 200.000 de britanici au solicitat cetăţenia irlandeză, adică cu 22% mai mult decât cererile făcute în 2017.

Sursa: LE POINT / Rador Radio România / Traducerea: Gabriela Sîrbu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. 😀😀😀 ce ingenioși! Credeam că doar românii se „descurcă”!😀😀😀

    • Nu suntem singurii descurcareti 😀 Englezii au o traditie indelungata in diverse metode de descurcareala, mai mult sau mai putin infractionale 🙂