G4Media.ro

Charles Michel, după convorbirea telefonică cu Vladimir Putin: Legăturile dintre UE și…

sursa foto: Twitter/ Charles Michel

Charles Michel, după convorbirea telefonică cu Vladimir Putin: Legăturile dintre UE și Rusia sunt la un nivel scăzut, există dezacord în multe domenii

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a discutat, luni, cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, despre relațiile dintre Uniunea Europeană și Rusia, înaintea reuniunii liderilor UE din 25-26 martie.

Pe ordinea de zi a Consiliului European figurează și o „dezbatere strategică” privind relațiile cu Rusia.

Potrivit unui comunicat de presă, Charles Michel și-a exprimat opinia că „legăturile dintre UE și Rusia sunt la un nivel scăzut”.

„În prezent, există dezacord în multe domenii”, notează sursa citată.

Din perspectiva UE, relația cu Rusia poate lua o altă turnură dacă vor exista progrese susținute în mai multe domenii problematice, cum ar fi implementarea acordurilor de la Minsk, oprirea atacurilor hibride și cibernetice asupra statelor membre și respectarea drepturilor omului. În acest context, a fost adus în discuție cazul Alexei Navalnîi.

„Charles Michel a reiterat apelul UE către autoritățile ruse de a-l elibera pe domnul Navalnîi și de a continua o investigație transparentă asupra tentativei de asasinare a acestuia”, mai precizează comunicatul de presă.

De cealaltă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat luni poziţia ”conflictuală” a Uniunii Europene cu privire la Rusia.

„Vladimir Putin a estimat că starea legăturilor Rusia-UE nu este satisfăcătoare din cauza poziţiei neconstructive şi uneori conflictuală a partenerilor” europeni, a precizat Kremlinul într-un comunicat, preluat de AFP, citată de Agerpres.

Un summit european, în cadrul căruia ar urma să fie validate noi sancţiuni împotriva Moscovei, urmează să se desfăşoare joi şi vineri prin videoconferinţă.

Cei doi lideri au discutat în special despre vaccinul rus Sputnik V împotriva COVID-19 şi despre folosirea sa potenţială în UE, despre războiul din Ucraina şi despre situaţia din Belarus, unde puterea a reprimat o amplă mişcare de protest, notează AFP, subiecte de dezacorduri profunde, relatează Agerpres.

sursa foto: Twitter/ Charles Michel

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. in general, UE si SUA ar trebui sa ignore rusia la toate capitolele. din pacate, germania nu renunta la prietenia cu rusia si de aici apar toate problemele.