ChatGPT, foarte aproape de a trece un dificil examen la care sunt supuși studenții în medicină în SUA
Software-ul de succes ChatGPT, care generează texte cu ajutorul inteligenței artificiale, a obținut un punctaj apropiat de cel necesar pentru a trece un dificil examen medical din SUA, potrivit unui studiu publicat joi, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
Start-up-ul californian OpenAI a lansat în noiembrie anul trecut un robot conversațional care a făcut senzație de atunci. Este ușor de utilizat și produce texte – eseuri, articole sau chiar poezii – la cerere.
În cadrul studiului, publicat în revista PLOS Digital Health, cercetătorii de la compania AnsibleHealth au testat performanțele software-ului la un examen pe care trebuie să îl dea studenții la medicină din Statele Unite, în care sunt întrebați despre diverse domenii (cunoștințe științifice, raționament clinic, bioetică etc.).
Numit United States Medical Licensing Examination (USMLE), acest examen este împărțit în trei părți: prima parte se susține după aproximativ doi ani de studiu, a doua după patru ani, iar a treia este necesară pentru a deveni medic.
ChatGPT a fost testat pe 350 din cele 376 de întrebări publicate pe site-ul USMLE care au făcut parte din examenul din iunie 2022. Întrebările care foloseau imagini trebuiau să fie eliminate.
Acestea au fost prezentate în trei formate: întrebări deschise („Care ar fi diagnosticul pentru acest pacient având în vedere informațiile prezentate?”), întrebări cu alegere multiplă fără justificare („Care este cel mai potrivit pas următor în urmărirea pacientului?”) și întrebări cu alegere multiplă cu justificare (Care este cel mai probabil motivul pentru simptomele nocturne ale pacientului? Explică-ți raționamentul”).
Doi examinatori au punctat lucrările, iar un al treilea a decis asupra discrepanțelor dintre ei.
Software-ul a obținut între 52,4 % și 75 % rezultate corecte. În mod obișnuit, punctajul necesar pentru a promova examenul este de 60%. „ChatGPT se apropie de marja de succes”, concluzionează studiul.
Unii experți externi au criticat metoda utilizată. Cercetătorii ar fi putut introduce un anumit grad de anonimat prin amestecarea răspunsurilor umane cu cele ale robotului, a declarat Nello Cristianini, profesor de inteligență artificială la Universitatea Bath din Marea Britanie.
Cu toate acestea, el a descris lucrarea ca fiind „parte a unei serii de noi evoluții interesante în domeniul inteligenței artificiale” (AI).
Potrivit lui Lucia Ortiz de Zarate, cercetător la Universitatea Autonomă din Madrid, acest studiu demonstrează „potențialul inteligenței artificiale în domeniul medical”. Ea „poate fi de mare ajutor pentru medici atunci când formulează diagnostice și prescriu tratamente”, a spus ea.
La sfârșitul lunii ianuarie, un alt studiu a arătat că ChatGPT ar putea trece examenele unei universități americane de drept, deși a terminat pe ultimul loc în clasă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii