G4Media.ro

Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu peste 40% în 2024, mai…

sursa foto: AFP/ Anatolii Stepanov

Cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu peste 40% în 2024, mai mult decât dublu față de anii precedenți

Forțele ruse rezistă mai bine la uzura războiului decât Ucraina, potrivit unui raport al Institutului Internațional de Studii Strategice din Londra, potrivit Rador Radio România.

Rusia face față mai bine uzurii războiului decât Ucraina. În ciuda pierderilor semnificative de trupe pe front și a distrugerii a 1.400 de tancuri de luptă până în 2024, trupele lui Vladimir Putin au demonstrat o rezistență semnificativă datorită sprijinului militar primit din partea unor țări, precum Coreea de Nord și Iranul. Aceasta este una dintre principalele concluzii ale raportului „The Military Balance 2025”, publicat miercuri de Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS) din Londra, care arată că Ucraina se confruntă cu „provocări” în managementul forțelor sale, cu multe unități terestre „sub capacitatea lor operațională”.

Raportul subliniază că Rusia și-a crescut cheltuielile militare cu 41,9% în 2024, mai mult decât dublu față de anii precedenți, ajungând la 6,7% din produsul său intern brut (PIB). Economia a rămas puternică datorită veniturilor din sectoarele non-energetice și controlului deficitului public, ceea ce i-a permis să mențină cheltuielile ridicate pentru apărare. Cel puțin 10.000 de soldați nord-coreeni au fost dislocați în primele linii, în timp ce aprovizionarea cu drone și rachete balistice iraniene a crescut.

Dar, în ciuda faptului că arată o rezistență mai mare, experții spun că pierderile de personal este posibil să crească pentru Rusia, dacă își va menține același nivel de ofensivă. „Industria rusă de apărare a dat dovadă de rezistență, dar ratele actuale de producție și reaprovizionarea vehiculelor stocate nu vor compensa pierderile pe câmpul de luptă la infinit”, a declarat directorul executiv al IISS, Bastian Giegerich, la prezentarea raportului la Londra. „Rusia nu va avea suficiente tancuri de luptă principale pentru a efectua ofensive începând cu 2026, dacă va menține același ritm operațional ca în 2024”.

Țările europene, la rândul lor, și-au crescut cheltuielile militare cu aproximativ 12% din 2014, în termeni reali. Acest lucru i-a permis Ucrainei să primească echipament militar avansat, deși nu întotdeauna în cantitățile cerute de Kiev sau cu libertatea dorită de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Atacurile [armatei ucrainene] au scos la iveală vulnerabilitățile sistemelor antiaeriene rusești, le-au afectat proviziile militare și veniturile din petrol. Dar nu vor fi decisive”, a spus Giegerich, care a subliniat puținele progrese realizate de Ucraina în încercarea sa de a recupera teritoriul pierdut.

Creșterea cheltuielilor militare ale membrilor NATO au dus bugetul total la 1,44 trilioane de dolari, țările europene cheltuind aproape o treime din această sumă. În ciuda acestei creșteri, IISS constată că există încă diferențe substanțiale în bugetul apărării între țările UE, țările baltice și Polonia depășind 3% din PIB, în timp ce alte țări, precum Spania și Italia, nu au atins încă 2%. În orice caz, ținta de 5% din PIB stabilită de președintele american Donald Trump este „de neatins”, având în vedere dificultățile fiscale cu care se confruntă majoritatea țărilor europene.

Dincolo de războiul din Ucraina, raportul indică o creștere de 7,4% a cheltuielilor militare globale în termeni reali în 2024. O parte din această creștere se datorează modernizării armatei chineze, care și-a crescut cheltuielile cu 7%. „În unele zone, armata Chinei și-a depășit rivalii regionali și îngustează treptat avansul SUA. Unele dintre cele mai mari progrese ale sale au fost în războiul electronic și cibernetic, construcția de rachete și avioanele de luptă avansate”, a explicat Giegerich.

Sursa: EL PERIODICO / Rador Radio România / Traducerea: Rodezia Costea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Americanii spun tot timpul că bugetele militare din statele UE sunt mai mici decât al lor. Dar țările din UE nu au baze militare și portavioane+grupurile de luptă aferente pe toată planeta, pentru că nu îi interesează așa ceva. Europa, din punct de vedere militar, vrea doar să își securizeze partea estică, atât. Deci orice comparații nu au sens.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.