
Cheltuielile militare globale au înregistrat o creștere „fără precedent” de la sfârșitul Războiului Rece
Cheltuielile militare globale au înregistrat în 2024 cea mai mare creștere de la sfârșitul Războiului Rece, ajungând la 2.700 de miliarde de dolari, ca urmare a războaielor și conflictelor în curs în întreaga lume, potrivit unui raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri) publicat luni, 28 aprilie. Raportul arată că aceste costuri au crescut în special în Europa și în Orientul Mijlociu, scrie Le Figaro.
Cheltuielile au crescut cu 9,4% în 2024 – al zecelea an consecutiv în care a fost înregistrată o creștere – comparativ cu 2023. “Acest lucru reflectă într-adevăr puternicele tensiuni geopolitice”, afirmă Xiao Liang, cercetător în cadrul programului Sipri privind cheltuielile militare și producția de armament. „Acest lucru este fără precedent. Este cea mai mare creștere de la sfârșitul Războiului Rece”. Mai mult de 100 de țări și-au majorat bugetele de apărare anul trecut, subliniază raportul.
Impact profund
Xiao Liang subliniază că această factură mare va avea, de asemenea, „un impact socio-economic și politic profund”, deoarece „țările vor trebui să facă compromisuri în alegerile lor bugetare”. „De exemplu, am văzut multe țări europene reducând alte posturi bugetare, cum ar fi ajutorul internațional, pentru a finanța creșterea resurselor dedicate armatei, (…) sau luând în considerare creșterea impozitelor sau îndatorarea”, adaugă el.
Europa, inclusiv Rusia, este regiunea care a cheltuit cel mai mult în acest scop, cheltuielile militare urcând cu 17%, la 693 de miliarde de dolari. Rusia a cheltuit 149 de miliarde de dolari pentru armata sa în 2024, o creștere de 38% într-un an, de două ori mai mult decât în 2015.
Bugetul militar al Ucrainei, care a fost invadată de Rusia, a crescut cu 2,9%, ajungând la 64,7 miliarde de dolari. Deși aceasta reprezintă doar 43% din echivalentul resurselor rusești, Kievul a înregistrat cele mai mari cheltuieli militare din lume ca procent, cu 34% din PIB-ul său consacrat apărării.
Germania se reînarmează
Unele țări europene ies în evidență, notează raportul. Cheltuielile militare ale Germaniei, de exemplu, au crescut cu 28%, ajungând la 88,5 miliarde de dolari, detronând India de pe locul patru în lume. „Pentru prima dată de la reunificare, Germania a devenit cel mai mare contributor la apărare din Europa Centrală și de Vest”, spune Xiao Liang.
Statele Unite, lider mondial în materie de cheltuieli militare, și-au majorat bugetul cu 5,7% în 2024, ajungând la 997 de miliarde de dolari, adică 37% din cheltuielile mondiale și 66% din cele ale țărilor membre NATO.
Cele 32 de state membre ale Alianței Atlantice, angajate într-un proces de reînarmare în perspectiva unei eventuale retrageri a SUA, au crescut toate considerabil acest capitol de cheltuieli. „În 2024, 18 din cele 32 de țări vor fi atins obiectivul de 2% din PIB” consacrat cheltuielilor militare, un nivel fără precedent de la înființarea NATO, potrivit cercetătorului. „Proiecte de achiziții masive în industria de armament sunt de așteptat în anii următori”, spune el
Cheltuielile militare iraniene scad
Tendința este aceeași în Orientul Mijlociu. Israelul își continuă războiul în Fâșia Gaza și, în 2024, cheltuielile sale militare au explodat cu 65%, ajungând la 46,5 miliarde de dolari – cea mai mare creștere de la Războiul de Șase Zile din 1967, potrivit Sipri.
În schimb, cheltuielile militare ale Iranului au scăzut cu 10%, ajungând la 7,9 miliarde de dolari în 2024, „în pofida implicării sale în conflictele regionale”, potrivit Sipri, deoarece „impactul sancțiunilor a limitat grav capacitatea sa de a crește cheltuielile”.
Pe locul al doilea după Statele Unite, China, care investește în modernizarea forțelor sale armate, în extinderea capacităților sale de război cibernetic și a arsenalului său nuclear, reprezintă în prezent jumătate din totalul cheltuielilor militare din Asia și Oceania. În 2024, ea și-a majorat bugetul militar cu 7 %, ajungând la 314 miliarde de dolari.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.