Cheltuielile UE pentru apărare ar urma să crească până la 326 miliarde de Euro / Războiul din Ucraina determină 22 dintre cele 27 de state membre ale UE să își majoreze din nou cheltuielile de apărare
Se așteaptă ca țările Uniunii Europene să își majoreze cheltuielile combinate pentru apărare la 326 de miliarde de euro – echivalentul unui nivel record de 1,9% din produsul intern brut – în 2024, încheind al zecelea an de creștere a investițiilor militare, a declarat miercuri Agenția Europeană de Apărare potrivit POLITICO.
Într-o actualizare a cifrelor sale privind cheltuielile naționale, AEA a declarat că aproximativ 279 de miliarde de euro au fost cheltuite în 2023, cu 10 % mai mult decât în anul precedent, marcând al nouălea an consecutiv de creștere a cheltuielilor globale.
Creșterea prognozată la 326 de miliarde EUR pentru 2024 ar însemna o nouă creștere de 17%, pe măsură ce capitalele încearcă să își consolideze capacitățile de apărare ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei și la temerile mai generale privind securitatea pe termen lung.
Însă, în timp ce 22 de țări și-au majorat cheltuielile anul trecut, există încă probleme legate de modul în care este cheltuită finanțarea suplimentară, potrivit directorului executiv al AEA, Jiří Šedivý, în timp ce cheltuielile totale încă pălesc în comparație cu tipul de investiții făcute de Statele Unite.
„[O] mare parte este cheltuită pe echipamente de pe rafturi din afara UE”, a declarat Šedivý, solicitând mai multe achiziții comune în cadrul UE și un accent reînnoit pe stimularea propriei industrii de apărare a blocului.
„Cumpărarea în comun economisește bani, în timp ce dezvoltarea în comun a activelor ne face mai independenți. Salut creșterea cheltuielilor pentru cercetare. Dar Europa se află în urma Statelor Unite și a Chinei în ceea ce privește cercetarea în domeniul apărării și investițiile în tehnologie”, a declarat Šedivý.
Potrivit raportului EDA, investițiile suplimentare pentru 2024 vor duce cheltuielile medii pentru apărare la o valoare „fără precedent” de 1,9% din PIB-ul global al UE.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii