
Chile monitorizează un câmp vulcanic după un „roi seismic” care a provocat 160 de cutremure în două ore
Un „roi seismic” care a cauzat 160 de cutremure într-un interval de două ore în câmpul vulcanic Laguna del Maule din centrul statului Chile, la începutul acestei săptămâni, a plasat în stare de alertă autorităţile şi cetăţenii acestei ţări, informează Reuters, transmite Agerpres.
Acel complex vulcanic, localizat la aproximativ 300 de kilometri sud de capitala chiliană, în apropiere de graniţa cu Argentina, este o zonă vastă de 500 de kilometri pătraţi, cu domuri vulcanice, conuri şi fluxuri de lavă, cu aproximativ 130 de hornuri vulcanice.
„Acestea sunt semne că vulcanul este activ, are magmă, ceea ce se află în interior se mişcă şi acest lucru poate duce la un eveniment de dimensiuni moderate în viitor”, a declarat Ayaz Alam, geolog şi profesor la Universitatea din Santiago din Chile. „Dar când se va întâmpla asta? Nu ştim”, a adăugat el.
Serviciul Naţional de Geologie şi Minerit din Chile, Sernageomin, a precizat că seismele au fost de mică magnitudine şi că a decis să menţină nivelul verde al stării de alertă pentru acel complex vulcanic, ceea ce înseamnă că nu a existat niciun risc imediat. Agenţia chiliană pentru dezastre (Senapred) a anunţat că va continua să colaboreze cu autorităţile regionale pentru a alerta populaţia şi a reacţiona în cazul oricăror eventuale situaţii de urgenţă.
Ayaz Alam a declarat că roiurile seismice din zonele vulcanice sunt de intensitate mai mică şi sunt diferite de roiurile produse de-a lungul liniilor de falie, deoarece activitatea lor este cauzată mai degrabă de fluxurile de magmă decât de ciocnirea plăcilor tectonice între ele.
Cel mai mare cutremur înregistrat în timpul roiului seismic recent a avut o magnitudine de 2,1, însă acel câmp vulcanic, relativ tânăr, a prezentat mai multe semne de activitate în ultimii ani.
Daniel Diaz, geofizician şi vulcanolog la Universitatea din Chile, a declarat că zona afectată poate fi considerată unică, deoarece nu are o singură structură vulcanică, ci zeci de astfel de structuri în jurul acelui lac, dintre care unele s-au format în ultimii 2.000 de ani.
„Acest sistem (vulcanic) este destul de recent şi, prin urmare, ne aşteptăm să existe activitate. Dar ea nu este concentrată într-o singură structură sau într-un singur con, ci în toată zona care înconjoară Laguna del Maule”, a precizat Daniel Diaz.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.