G4Media.ro

China a accelerat în 2022 construcția de centralele electrice pe cărbune

Sursa foto: Pixabay

China a accelerat în 2022 construcția de centralele electrice pe cărbune

China a aprobat anul trecut cel mai mare val de centrale electrice pe cărbune din 2015 încoace, potrivit unui studiu publicat luni, în pofida angajamentului său de a reduce utilizarea acestui combustibil fosil începând cu 2026, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

Capacitatea de generare a energiei pe bază de cărbune pe care gigantul asiatic a început să o construiască în 2022 a fost de șase ori mai mare decât cea din restul lumii, potrivit raportului.

Studiul a fost realizat de Centrul de cercetare pentru energie și aer curat (CREA), un institut de cercetare cu sediul în Finlanda, și de ONG-ul american Global Energy Monitor (GEM).

„China continuă să fie excepția de la tendința globală actuală de scădere a construcției de centrale electrice pe bază de cărbune”, notează Flora Champenois, analist la GEM.

„Viteza cu care au progresat proiectele în 2022, de la autorizare la construcție, a fost peste așteptări”, spune ea.

China este, în termeni absoluți, unul dintre cei mai mari emițători din lume de gaze cu efect de seră care provoacă schimbări climatice, cum ar fi dioxidul de carbon (CO2).

Președintele Xi Jinping s-a angajat ca țara să atingă un nivel maxim al emisiilor de CO2 între 2026 și 2030 și să devină „neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon” până în 2060.

Aceste angajamente sunt considerate esențiale pentru a menține creșterea temperaturii globale sub două grade.

Dar chiar dacă China își respectă angajamentele, extinderea actuală a centralelor electrice pe bază de cărbune va face ca respectarea acestor angajamente să fie „mai complicată și mai costisitoare”, se arată în studiu.

Cerc vicios

În total, potrivit raportului, 106 gigawați (GW) de proiecte noi au fost aprobați în 2022 – echivalentul a două centrale electrice mari pe cărbune pe săptămână.

China se bazează pe cărbune pentru aproape 60% din electricitatea sa.

Majoritatea proiectelor de noi centrale electrice au fost aprobate de provinciile afectate de penuria de energie electrică din ultimii doi ani.

Acesta este un cerc vicios, deoarece creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră accelerează schimbările climatice și, la rândul său, crește frecvența evenimentelor meteorologice extreme, potrivit majorității oamenilor de știință.

Cea mai mare parte a aprobărilor a început atunci când guvernul a anunțat o investiție de 10 miliarde de yuani (1,4 miliarde de euro) în producția de energie pe bază de cărbune în mai 2022.

„Este vorba de aceeași dinamică ca la precedentul boom din 2015”, a declarat pentru AFP analistul CREA Lauri Myllyvirta.

„Nimeni nu știe cât timp vor mai rămâne deschise porțile, așa că autoritățile locale se grăbesc să treacă cât mai multe proiecte.”

Ideea autorităților este ca aceste noi centrale să poată fi folosite ca rezervă pentru a asigura o aprovizionare stabilă cu energie electrică în cazul în care energia regenerabilă nu funcționează.

Concepție greșită

Cu toate acestea, în contextul creșterii cererii de electricitate în China, unele provincii, precum Guangdong (sud) sau Jiangsu (est), unde se înmulțesc noile centrale pe cărbune, sunt „în urmă” în ceea ce privește investițiile în energie curată, potrivit studiului.

Gigantul asiatic și-a intensificat în ultimii ani investițiile în energii regenerabile (în special în energie solară, eoliană și hidroelectrică) și în centrale nucleare.

În timp ce această creștere continuă să se accelereze și cererea de electricitate se stabilizează, „adăugarea masivă de noi capacități de producție de energie pe bază de cărbune nu înseamnă neapărat că utilizarea cărbunelui sau emisiile de CO2 în sectorul energetic vor crește”, se arată în raport.

Cu toate acestea, proiectele de energie regenerabilă din China întâmpină dificultăți în obținerea accesului la terenurile necesare, iar în unele zone rețeaua nu poate absorbi toată energia produsă, a deplâns în februarie șeful Asociației industriei fotovoltaice din China.

Cu toate acestea, „principala concepție greșită este că creșterea energiei regenerabile duce în mod necesar la o scădere a cărbunelui”, a declarat pentru AFP Li Shuo, un militant al Greenpeace China.

„Este cazul în restul lumii, dar nevoile de securitate energetică ale Chinei (sunt de așa natură încât) conduc la creșterea simultană a energiei eoliene, solare și a cărbunelui”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...