G4Media.ro

China a evitat la limită deflația în decembrie

sursa foto: Unsplash / Christian Lue

China a evitat la limită deflația în decembrie

China a evitat la limită deflația în decembrie, potrivit datelor oficiale publicate joi, confirmând dificultățile persistente ale celei de-a doua mari economii a lumii, în ciuda eforturilor de stimulare ale guvernului, transmite boursorama.com.

Indicele prețurilor de consum a crescut cu doar 0,1% în ritm anual în decembrie, comparativ cu 0,2% în noiembrie, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS).

Această cifră, un barometru-cheie al vitalității consumului gospodăriilor și al activității economice, este în conformitate cu previziunile economiștilor intervievați de agenția Bloomberg.

Spre deosebire de inflația observată în multe țări, China se confruntă cu o stagnare a prețurilor, fenomen care încetinește creșterea economică și crește valoarea reală a datoriilor.

Beijingul și-a intensificat planurile de stimulare în ultimele luni, în speranța de a stimula activitatea și de a alunga odată pentru totdeauna spectrul deflației.

„Datele economice recente s-au stabilizat, dar impulsul nu este încă suficient de puternic pentru a genera o presiune în creștere asupra prețurilor de consum”, a analizat Zhiwei Zhang, economist șef la Pinpoint Asset Management, într-o notă.

„Presiunea deflaționistă persistă”, a continuat el.

Pe ansamblul anului 2024, indicele prețurilor de consum a crescut cu doar 0,2%, potrivit BNS.

În decembrie, prețurile produselor alimentare și ale bunurilor de consum au scăzut chiar (-0,5% și, respectiv, -0,2% pe un an), potrivit aceluiași raport.

China se confruntă cu o criză persistentă în sectorul imobiliar, care afectează moralul consumatorilor și finanțele locale.

Ultima sa perioadă de deflație datează de la începutul anului 2024, marcată de cea mai puternică scădere a prețurilor de consum din ultimii 14 ani.

În ultimele luni, Beijingul a anunțat reduceri ale ratei dobânzii, relaxarea restricțiilor privind achizițiile de locuințe și o creștere a plafonului datoriei publice locale.

La sfârșitul anului 2024, însuși președintele chinez Xi Jinping a făcut apel la o politică macroeconomică mai „proactivă” pentru 2025, potrivit rapoartelor oficiale din mass-media.

Perspectivele inflației pentru 2025 „vor depinde în mare măsură de eficiența politicii fiscale”, conchide Zhiwei Zhang.

China urmează să anunțe săptămâna viitoare cifra oficială de creștere pentru 2024.

Xi Jinping a declarat săptămâna trecută că obiectivul de „aproximativ 5%” va fi atins.

Însă, potrivit unor previziuni, China a ratat ușor acest obiectiv. Fondul Monetar Internațional (FMI) preconizează o creștere de 4,8%, înainte de o nouă încetinire la 4,5% în 2025.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.