G4Media.ro

China a încercat să infiltreze spioni în agențiile de informații britanice, ca…

sursa foto: Unsplash

China a încercat să infiltreze spioni în agențiile de informații britanice, ca parte a unei campanii de spionaj „prolifice și agresive”, a dezvăluit un raport parlamentar

Activitățile Beijingului sunt atât de extinse încât au pătruns în fiecare sector al economiei, a declarat un grup influent de parlamentari. Evaluarea critică a Comitetului pentru informații și securitate (ISC) a concluzionat că guvernele succesive nu au reușit să abordeze amenințarea deoarece interesele economice au avut prioritate, relatează The Times.

Comitetul conchide că investițiile chinezești în sectorul nuclear au însemnat că energia electrică a Marii Britanii ar putea fi, într-o bună zi, ținută sub control dacă relațiile dintre cele două țări se vor deteriora. Acesta a avertizat asupra unui „scenariu de coșmar” în care China ar deține supremația tehnologică și ar putea exercita influență politică și economică la toate nivelurile.

ISC, care supraveghează MI5 (serviciul intern), MI6 (serviciul extern) și GCHQ (supravegherea comunicațiilor), a avut nevoie de patru ani pentru a elabora raportul de 207 pagini. Acesta a concluzionat că Marea Britanie a fost supusă unui „asalt al întregului stat” de către China, care a vizat politicieni, infrastructuri sensibile, armata, companii private și sectorul academic.

Universitățile britanice au fost un „teren bogat de hrănire” pentru China în căutarea proprietății intelectuale, a declarat ISC. Comitetul a declarat că este, de asemenea, la curent cu o tentativă a Chinei de a „introduce pe cineva într-una dintre agențiile [de spionaj] britanice”. The Times înțelege că încercarea a eșuat.

Surse din guvern au declarat că toți candidații au fost supuși „celei mai puternice verificări posibile” și că agențiile sunt conștiente de riscul unor tentative de infiltrare.

Prim-ministrul Rishi Sunak a declarat că ISC a cules majoritatea probelor în 2020, iar guvernul și-a consolidat de atunci poziția față de China.

Analiză

Amenințarea de securitate reprezentată de China a fost subliniată în mod repetat de către oficialii serviciilor de informații și alți experți în ultimii ani, potrivit The Times

Raportul ISC a fost, totuși, prima analiză cuprinzătoare a dimensiunii uriașe a eșecului de a aborda această problemă crucială mult mai devreme.

Raportul a subliniat în detalii devastatoare modul în care guvernele succesive, industria și cadrele universitare au renunțat timp de ani de zile la prudență, deoarece s-a permis ca presiunea pentru investiții chinezești profitabile să prevaleze asupra problemelor de securitate.

Chiar și în prezent, parlamentarii își exprimă neîncrederea față de procesele de evaluare a riscurilor de securitate legate de investițiile în infrastructura crucială.

Raportul ISC arată că proiectele individuale de investiții în domeniul nuclear sunt examinate în mod izolat, mai degrabă decât cu o viziune de ansamblu asupra potențialului risc de securitate pentru întregul sector.

Scenariul ISC, conform căruia rețeaua electrică a Regatului Unit ar putea fi răscumpărată de statul chinez în cazul în care relațiile dintre cele două țări se deteriorează, este văzut ca o viziune apocaliptică, dar guvernul nu ar trebui să ignore această posibilitate, oricât de îndepărtată ar fi.

Prin urmare, apelul ISC de a permite supravegherea deciziilor de investiții sensibile, pentru a oferi mai multe verificări și echilibre, este foarte puternic. Acest lucru ar oferi confortul că, în sectorul energetic, chestiunilor de securitate li se acordă importanța cuvenită în comparație cu beneficiile economice.

Unele dintre criticile mai largi ale ISC la adresa guvernului sunt depășite, având în vedere că o mare parte din dovezile sale au fost obținute în 2019, iar poziția față de China s-a înăsprit în mod evident de atunci. Există acum puteri care permit guvernului să blocheze investițiile considerate a reprezenta o amenințare la adresa securității naționale, iar în ultimul an a intervenit în opt tranzacții care implică investiții chinezești în companii britanice. Proiectul de lege privind securitatea națională, o revizuire a Legii privind secretele oficiale, conține, de asemenea, măsuri radicale menite să combată statele ostile, printre care se numără și China.

Dar amploarea eforturilor de interferență și faptul că China a reușit să pătrundă în fiecare sector al economiei arată că parlamentarii, industria și mediul academic au fost pur și simplu prea lenți pentru a se trezi la amenințare.

Asta în ciuda faptului că cei mai importanți oficiali de securitate ai națiunii lansează periodic avertismente cu privire la China. Ken McCallum, șeful MI5, a avertizat că spionajul economic chinez vizează expertiza, tehnologia și cercetarea din Marea Britanie și încearcă să erodeze avantajele comerciale ale acesteia.

Richard Moore, șeful MI6, a declarat, de asemenea, că Beijingul desfășoară activități de spionaj pe scară largă împotriva Regatului Unit.

Cu toate acestea, nici agențiile de informații nu scapă de critici, ISC afirmând că acestea s-au concentrat prea mult pe spionajul secret al Chinei, când activitățile sale de interferență mai evidente ar fi trebuit să fie, de asemenea, pe ordinea de zi. Cu toate acestea, agențiile s-au confruntat cu un exercițiu de echilibru dificil în ceea ce privește alocarea resurselor pentru amenințarea reprezentată de un stat ostil în comparație cu amenințarea mai acută reprezentată de terorismul islamist.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. interesant, cind vedem si raportul cerut de opozitie privind ingerintele rusesti in alegeri si in brexit 🙂 ca de spioni stim ca i-ati bagat singuri in camera lorzilor