G4Media.ro

China afirmă că Dalai Lama trebuie să îşi „corecteze temeinic” opiniile politice

sursa foto: Captură video

China afirmă că Dalai Lama trebuie să îşi „corecteze temeinic” opiniile politice

Ministerul de Externe de la Beijing a declarat joi că Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, trebuie să îţi „corecteze temeinic” opiniile politice ca o condiţie pentru reluarea contactului cu guvernul central al Chinei, informează agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Discuţiile oficiale dintre China şi Dalai Lama, care a fugit în India în 1959, după o revoltă tibetană eşuată împotriva dominaţiei chineze, şi reprezentanţii săi sunt blocate din 2010.

„În ceea ce priveşte contactul şi negocierile dintre guvernul central al Chinei şi cel de-al 14-lea Dalai Lama, politica noastră a fost consecventă şi clară”, a declarat Lin Jian, purtător de cuvânt la Ministerul de Externe de la Beijing.

„Cheia este că cel de-al 14-lea Dalai Lama trebuie să reflecteze în mod fundamental şi să îşi corecteze temeinic opiniile politice”, a spus Lin la o conferinţă de presă regulată a ministerului.

Dalai Lama a demisionat în 2011 din funcţia de lider politic al guvernului tibetan în exil, pe care Beijingul nu îl recunoaşte şi îl consideră o încălcare a Constituţiei Chinei.

Cu toate acestea, China continuă să fie deranjată de orice interacţiune pe care liderul tibetan o are cu oficiali din alte ţări, inclusiv cu foşti preşedinţi ai SUA, chiar dacă Dalai Lama spune că nu urmăreşte să obţină independenţa Tibetului, transmite Agerpres.

În vârstă de 88 de ani şi perceput de China drept un separatist periculos în haine de călugăr, Dalai Lama rămâne liderul spiritual al poporului tibetan.

Parlamentarii americani îi cer în prezent preşedintelui Joe Biden să semneze un proiect de lege menit să preseze China să obţină un acord paşnic şi negociat asupra Tibetului.

Deşi Washingtonul recunoaşte Tibetul ca parte a Chinei, proiectul de lege pare să pună la îndoială această poziţie, spun analiştii.

Beijingul a respins „Resolve Tibet Act”, spunând că Tibetul face parte din China şi nu admite nicio interferenţă în politica sa internă din partea forţelor externe.
„Îndemnăm Statele Unite să recunoască pe deplin importanţa şi sensibilitatea chestiunilor legate de Tibet şi să respecte cu seriozitate interesele fundamentale ale Chinei”, a spus Lin.

„Ar trebui să ne respectăm angajamentul cu privire la problema obstacolelor, să ne abţinem de la orice formă de contact cu anturajul lui Dalai Lama şi să încetăm să mai trimitem mesaje greşite lumii exterioare”, a adăugat purtătorul de cuvânt la Ministerul de Externe de la Beijing.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Free Tibet .O tragedie uitată de Occident in negura nepăsării..

  2. Si eventual sa devina ateu

  3. După ce a ocupat cu forța Tibetul, acum își etalează sensibilitățile dacă oricine amintește măcar de actul acesta. Foarte chiezesc.

  4. A și dalai lama să învețe neapărat pe de rost mica carte roșie.

  5. erată la erată: amândouă sunt state agresoare.