
China afirmă că se pregătește pentru cele mai „extreme” scenarii în fața războiului comercial al Statelor Unite
China a declarat vineri că este esențial ca țara să își consolideze pregătirea pentru „scenarii extreme” în contextul războiului comercial cu Statele Unite. „Trebuie să creștem nivelul de conștientizare politică, să continuăm să adoptăm o abordare sistemică, să consolidăm gândirea cu privire la liniile roșii și scenariile extreme, punând accentul pe prevenirea și rezolvarea riscurilor comerciale”, a afirmat Ministerul Comerțului într-o declarație citată de Le Figaro.
Vineri, liderii chinezi au făcut, de asemenea, apel la comunitatea internațională să se opună „intimidării unilaterale” și au subliniat importanța stimulării consumului intern într-un moment în care tensiunile comerciale cu Washingtonul amenință exporturile chineze. Cercul restrâns al principalilor lideri chinezi, inclusiv președintele Xi Jinping, s-a reunit vineri la sesiunea trimestrială a Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez (PCC) dedicată economiei, potrivit agenției oficiale China News.
Liderii au atacat indirect ofensiva comercială lansată de președintele american Donald Trump, care a declanșat o dispută comercială acerbă cu Beijingul. China trebuie să colaboreze cu comunitatea internațională „pentru a sprijini în mod activ multilateralismul și a se opune intimidării unilaterale”, au spus ei, potrivit agenției chineze de știri.
Războiul comercial declanșat de Donald Trump a dus la taxe vamale suplimentare de 145% pentru produsele chinezești care intră în Statele Unite și la suprataxe de retorsiune de 125% impuse de Beijing pentru produsele din Statele Unite. Aceste tensiuni ar putea avea un impact serios asupra creșterii economice chineze, care în ultimii ani a fost determinată de exporturi, în contextul unui consum intern scăzut. În acest context, membrii Biroului Politic au anunțat vineri că doresc să „dezvolte viguros consumul de servicii și să consolideze rolul consumului în dinamica creșterii economice”, potrivit agenției de presă de stat.
În mod neobișnuit, ei au cerut, de asemenea, o reducere a principalelor dobânzi cheie „în momentele cele mai potrivite”, confirmând semnalele deja trimise de Banca Populară a Chinei. Această reuniune „a avut loc cu cinci zile mai devreme decât anul trecut”, notează Yue Su, economist șef la Economist Intelligence Unit, semn al „urgenței pentru Beijing de a oferi un răspuns rapid într-un climat de incertitudine extremă”.
China este deschisă la discuții „pe picior de egalitate”
În timp ce majoritatea țărilor vizate de tarifele americane au intrat în negocieri cu Washingtonul, Beijingul a declarat că este pregătit să „lupte până la capăt”, păstrându-și „ușile larg deschise” pentru discuții „pe picior de egalitate”. Dar pentru a rezista șocului tensiunilor în spirală și a-și atinge obiectivul de creștere de „aproximativ 5%” în 2025, liderii chinezi trebuie să găsească noi motoare de creștere, avertizează economiștii. „Reuniunea Biroului Politic arată că guvernul este pregătit să implementeze noi politici dacă economia este afectată de șocuri externe”, spune Zhiwei Zhang, economist la Pinpoint Asset Management, într-o notă.
Dar „Beijingul nu pare să se grăbească să lanseze un stimulent masiv în acest stadiu”, adaugă expertul, observând că reuniunea nu a „anunțat nicio nouă măsură de stimulare”. Partidul-stat chinez „preferă să își ia timp pentru a observa și evalua amploarea și momentul șocului comercial”, conchide el. Cercurile economice rămân suspendate în eventualitatea unui posibil acord între cele mai mari două economii ale lumii, în timp ce administrația Trump a suspendat majoritatea suprataxelor aplicate celorlalți parteneri comerciali ai Statelor Unite. Joi, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Comerțului a declarat că „nu sunt în curs negocieri economice și comerciale între China și Statele Unite”. Câteva ore mai târziu, Donald Trump ne-a asigurat că „a avut întâlniri cu China”.
Citând surse apropiate dosarului, publicația chineză specializată Caijing a dezvăluit vineri că Beijingul ia în considerare scutirea de suprataxă a anumitor produse americane, cum ar fi semiconductorii. Contactat, Ministerul chinez al Comerțului nu a răspuns. „Este nevoie de timp pentru ca negocierile comerciale dintre Statele Unite și alte țări să avanseze”, a declarat Zhiwei Zhang. „Acest lucru înseamnă că tarifele vor avea un impact asupra comerțului și economiilor globale pentru cel puțin câteva luni”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankPentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.